MAKALELER / Tarım 4.0--Tarımla Uğraşan Nüfus Yaşlanıyor-Çözüm Teknolojik Destek ve Gençler





Tarım 4.0--Tarımla Uğraşan Nüfus Yaşlanıyor-Çözüm Teknolojik Destek ve Gençler:

 

1--Türkiye’de tarımla uğraşan nüfusun yaş ortalaması 57 civarında. Bu yaş grubuyla tarım 4.0’ı kurgulamak gerçekten zor. Bu nedenle şehirlerdeki gençlerin tarım 4.0 tekniklerini özümseyip, dijital teknolojilerden faydalanarak bu sürece hız vermelerini, köylerine ve kasabalarına dönmelerini bekliyoruz.

 

1.1--Tarım 4.0’ın geleceği bu gençlerimiz olacak. Bu akım zaten başladı. Genç jenerasyon çiftçiler, nesnelerin interneti aracılığıyla veriye ulaşarak; toprağın ne zaman gübrelenmesi, sürülmesi, sulanması ya da ne tür kimyasalların kullanılması gerektiğine karar verecek. Karar mekanizması, veri odaklı olacak. Tarladan toplanan veriler buluta gönderilecek. Bu çerçevede yeni kararlar, buluttaki algoritma ve yazılımlar sayesinde verilecek.

 

2--Bulut teknolojisinin bizlere vaat ettiği gelecekte donanımlara ihtiyacımız olmayacak. Yalnızca görüntü alabildiğimiz ve internet bağlantısı olan tüm aletlerle işlerimizi kolayca halledebileceğiz ve bunu bir fiber kablo aracılığıyla yapacağız.

 

2.1--Server’a ya da bilgi işlem bölümüne de ihtiyacınız yok. Kullandıkça ödeyeceğiniz bir sistemin parçası oluyorsunuz.

 

2.2--Diyelim ki Fatma Teyze’nin 20 tane ineği var. Kendisi bu alanda kadim bir bilgiye sahip. Dişiler, döllenme zamanına yakın kızışma yaşıyor. Fatma Teyze, 20 ineğini takip edebildiği için hareketlerindeki değişiklikleri de gözlemleye- biliyor. Peki 20 değil, 1000 ineğiniz varsa? İşte tam da bu noktada tarım 4.0 devreye giriyor. İneğin kulaklarına ya da ayağına bir küpe takılıyor.

 

2.3--Bu küpe manyetik bir cihaz. Pil ve hareket sensörüne sahip. 24 saat boyunca her ineğin hareketliliği ölçülüyor. 1000 ineğin hareketlilik bilgisi dijital bilgi olarak gateway’lere oradan da buluta gidiyor. Veri bilgiye çevriliyor. Ertesi gün size hangi ineklerin döllenmeye hazır olduğu bilgisi geliyor.

 

3--Tarım 4.0’ın geleceği bu gençlerimiz olacak. Bu akım zaten başladı. Genç jenerasyon çiftçiler, nesnelerin interneti aracılığıyla veriye ulaşarak; toprağın ne zaman gübrelenmesi, sürülmesi, sulanması ya da ne tür kimyasalların kullanılması gerektiğine karar verecek.

 

3.1--Karar mekanizması, veri odaklı olacak. Tarladan toplanan veriler buluta gönderilecek. Bu çerçevede yeni kararlar, buluttaki algoritma ve yazılımlar sayesinde verilecek.

 

3.2--Tabletinizi herhangi bir bitkiye çevirdiğinizde, bitkinin hastalanıp hastalanmadığı ve ne yapılması gerektiği hakkında tavsiyeler alabiliyorsunuz. Bağa gitmeden, bağcılığı öğrenmek de artırılmış gerçeklikle mümkün. Bu tür uygulamalar hızla artacak.

 

4--Toprak sağlığı ve verimliliği organik tarımda temel kabul edilir. Bu durumda maliyet açısından veya organik tarımda sınır olarak belirlenmiş hektara yılda en fazla 170 kliogram azot uygulaması gibi kriterlere uygunluk, sensörlerveya hızlı analiz cihazları yardımı ile kolayca belirlenebilir. Hayvansal-bitkisel üretim dengesi de yine işletmede devamlı ölçüm ve değerlendirme yapan sistemlerle daha etkin olarak sağlanabilir.

 

5--Sera ve akıllı sistem domates için dizayn edilmiştir ve bu nedenle sürekli her sezon domates üretilir. Aynı toprakta bir ürünü sürekli yaptığınızda çoraklaşma, toprak kaynaklı hastalık ve zararlıların artışı gibi birçok sorunla karşılaşıldığından akıllı seralarda üretim çoğunlukla topraksız tarım şeklinde yapılıyor.

 

5.1--Oysa ülkemizde ve Avrupa Birliği organik tarım kurallarına göre organik üretim mutla¬ka toprakta yapılmalı. Yukarıdaki olumsuzlukların giderilmesi için de tek ürün yetiştiriciliği yerine organik seralarda ekim nöbeti (münavebe) ile farklı ürünler yetiştirilir.

 

Kaynak:Platinonline.com

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 136

Eklenme Tarihi : 25.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.