MAKALELER / Dikey Tarım-2





Dikey Tarım-2:

 

1--Cantek Group Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Karaca, “Geliştirdiğimiz üretim sistemiyle ilaç kullanmadan, yılın tamamında tarım yapmanın önünü açıyoruz ve bunu yaparken minimum su kullanımı ile mükemmel kalitede ürünler elde ediyoruz” diyor.

 

1.1--Dünyada bu yöntemle en çok yeşil yapraklı bitkilerin üretildiğini belirten Karaca, başta marul olmak üzere ıspanak, fesleğen, roka, maydanoz gibi yeşil yapraklı bitkilerin çok rahatlıkla yetiştirilebildiğini vurguluyor. Mantarlar ve çilekler de kapalı ortamlarda kolayca yetiştirilebilir.

 

2--Bu teknolojinin halka kazandırılması ve geliştirilmesi için Tarım Bakanlığı tarafından desteklenmesi gerekiyor” diyor.Karaca, “Bitki fabrikaları sistemiyle, 7 gün 24 saat hiçbir dış faktörden etkilenmeden, dilenilen yerde, dilenilen zamanda, tüm koşullarda tarım yapılabilecek

 

3--Dikey tarım sistemlerinin depolarda ve nakliye konteynırlarınm içerisine kurulabileceği gibi res¬toranlarda, kafelerde ya da evlerde de uygulanabildiğini söyleyen firmanın Kurucu Ortağı Levent Atlas, “Profesyonel kapalı alan tarımcılığı, geleneksel seralara göre daha maliyetli yatırımlar.

 

3.1--Güneş ışığı yerine LED ışıkların kullanılması ve iklimlendirmenin suni olarak yapılması maliyetleri artırıyor. Aydınlatma, sulama, gübreleme ve iklimlendirme otomasyonlarına sahip bir dikey tarım tesisinin metrekare başına yatırım maliyeti yaklaşık 5-5 bin 500 TL arasında” açıklamasını yapıyor.

 

3.2--Dikey tarımın mevsim şartlarından bağımsız yılın tamamında yapılabildiğini söyleyen Atlas, “Işık seviyesi ve hava koşulları geleneksel tarımda kontrol etmek mümkün değilken, kapalı alan yetiştiriciliğinde ışık, sıcaklık ve nem miktarı her zaman en uygun seviyede tutulabilir. Bu sayede birinci kalite hasatlar elde edilebilir. Ayrıca topraksız tarım yöntemleri, geleneksel tarıma kıyasla % 95’e varan su ve % 70’e varan gübre tasarrufuna imkân tanıyor” bilgilerini veriyor

 

3.3--Dikey tarımda domates olmak üzere biber, patlıcan, salatalık, kavun, çilek ve kabak çokça yetiştiriliyor. Ayrıca az miktarda da olsa fasulye, karpuz, marul, ıspanak, maydanoz, tere ve roka gibi ürünler de yetiştiriliyor. Bence en iyi tarım doğanın en iyi şekilde kopyalanması ile gerçekleştirilen tarımdır

 

3.4--Dikey tarım devlet teşviki verilmediğini söyleyen Atlas, KOBİ’lere ve tarım sektörüne sağlanan genel teşviklerden yararlanılabileceğini ifade ediyor. Dikey tarım uygulamaları ile hemen her çeşit bitkiyi yetiştirmenin mümkün olduğunu belirten Atlas, özellikle yeşil yapraklı bitkilerden fesleğen, reyhan, kekik, roka, biberiye, semizotu gibi ürünlerin üretiminde dikey tarımın yaygın olarak kullanıldığını, salatalık, domates, çilek gibi meyve-sebzelerin de yetiştirilebildiğini söylüyor.

 

Kaynak:Para Dergisi-25.04-1.05.2021

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 220

Eklenme Tarihi : 25.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.