MAKALELER / Gemi Sanayi-Deniz Filosu-Sorunlar





Gemi Sanayi-Deniz Filosu-Sorunlar:

 

1--Armatörler Birliği Başkan Yardımcısı Cihan Ergenç , emisyon kuralları çerçevesinde gemi yapım ve yakıt maliyetlerinin artmasına bağlı olarak navlun da katlanacak. Ergenç, "Eğer siz 10 milyon dolar daha yüksek bir bedelle Türk sahipli deniz filosunun toplam tonajı 28 milyon DWT civarında.

 

1.1--Filonun yaş ortalaması 20'nin üzerinde. Gemilerin yaş ortalamasının bu derece düşük olmasında yaşlı koster filosunun payı büyük. Akdeniz ve Karadeniz çanağındaki 12 bin DWT’nin altındaki gemileri kapsayan koster filosunda ise yaş ortalaması çok yüksek.

 

2--Ergenç, “Şimdi bir gemi sipariş etmek isteseniz, kontrat süreci vs. 6 ay, inşası 2 ise en az yıl sürecek. Gemiye 30 milyon dolar yatırım yapacaksınız ama 2025'te yeni kurallar devreye girecek, diğer yandan yine bu tarihte sınırda karbon vergisi uygulaması' başlayacak gemi yaptırırsanız, yakıtınız da eskiye oranla 4 misli pahalı ise bu demektir ki, 30 dolar olan navlun mesela 100 dolara çıkacak. Dolaysıyla lokal üretimler gündeme gelecek" dedi.

 

3--Türk koster filosunda toplam tonajı 2 milyon DWT'ye yaklaşan 600'den fazla gemi bulunuyor ve bu gemilerin 200'den fazlasının yaşı 30’u geçiyor. Yasa çıkmış olmasına rağmen, finansman ayağı eksik kaldığı için sektörün en acil konularından biri olan ‘koster yenileme projesi' yıllardır hayata geçirilemiyor.

2030'a geldiğinizde o geminin hurdalık olma ihtimali yüksek.6 ayda gemiye ödediğiniz parayı da çıkaramazsınız" dedi.

 

3.1--Dünyanın en büyük armatörlerinin gemi siparişlerini minimuma indirmelerinin nedeni de bu. Maersk, Evergreen gibi devler, yakın bir geçmişe kadar aynı anda 10-20-adetlik gemi siparişi verirken, şimdilerde bu sayı bir elin parmaklarını geçmiyor.

 

3.2--Ergenç'in aktardığı bilgilere göre, Çin'de 10 yıl önce bin 500 olan yeni gemi inşa eden tersane sayısı şimdilerde 90'lara kadar inmiş durumda.

4--Son olarak 140 uluslararası firma bir araya gelerek “Zero Emission Coalition" adı altında bir işbirliği platformu kuruldu. Bu platformun araştırmasına göre çoğunluğu Avrupa'da olmak üzere 100'e yakın sıfır emisyon projesi bulunduğundan bahsediliyor. Avrupa'da bu konuya özel fonlar olduğunu anlatan Cihan Ergenç, “Biz de ortak çalışmalar yürüterek bu fonlardan mutlaka yaralanmalıyız.

 

4.1--Biz de bu yarışta olmalıyız. Hem gemileri iyileştirme ile ilgili hem de yeni yakıtlar üretmek konusunda çalışmalar yapmalıyız" diye konuştu.

 

4.2--Küresel pazarda emisyon hedeflerine ulaşmak için 2030 ile 2050 yılları arasında 1-1,4 trilyon dolarlık yatırıma ihtiyaç duyulacağı belirtiliyor. Sadece Ar-Ge tarafında 5 milyar dolarlık bir yatırımdan bahsediliyor. Bunun da deniz yakıtlarından ton başına alınması planlanan 2 dolarlık vergi ile karşılanması düşünülüyor.

 

4.3--Denizciler, deniz taşımacılığı kaynaklı sera gazı emisyon oranının toplamın içerisnde % 3'ten az pay aldığını vurgulayarak, "BM'ye bağlı IMO 'nun burada armatörlük şirketlerini hedef aldığını iddia ediyor. Bazıları da bu konunun küresel ticaret savaşının bir ayağı olduğunu söylüyor.

 

Kaynak:Dünya Gazetesi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 157

Eklenme Tarihi : 25.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.