MAKALELER / İncir-Kuru İncirin Sağlığa Faydaları






İncir-Kuru İncirin Sağlığa Faydaları:

 

1--Kuru incirin lif oranı yaş incire göre çok daha fazladır. Bu özelliği nedeni ile sindirim sağlığını korur ve hazımsızlığa iyi gelir.

 

1.1--Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Yüksek orandaki lif içeriği sayesinde mideye olumlu etkileri vardır. Yapılan çalışmalarla ülser, reflü, gastrit gibi mide rahatsızlıklarına iyi geldiği görülmüştür.

 

2--Çok iyi bir antioksidan kaynağı olduğu için kanser hücrelerinin oluşumunu engeller. Kuru incir kanser hücrelerinin yayılmasını yavaşlatır Bağışıklık sistemini güçlendirir.

 

2.1--Menopoz sonrasında meme kanseri oluşmasını önlediği yapılan araştırmalarla görülmüştür. Yaklaşık 8 senedir menopozda olan 52.823 kadın ile yapılan bir araştırmada, beslenmesinde lifli meyvelere yer verenlerin diğerlerine oranla meme kanserine yakalanma riskinin %34 oranında daha az olduğu görülmüştür

 

3--İçindeki sodyum nedeni ile hipertansiyon hastalığına yakalanma riskini azaltır.

 

4--Kuru incirin içindeki demir sayesinde vücudun demir ihtiyacını karşılamaktadır.

 

5--İncir meyvesinin içinde yüksek potasyum bulunması ve yağ oranın az olması ve kalsiyum oranının fazla olması sebebi ile kalp ve damar sağlığını korur ve damar sertleşmesinin önüne geçer.kalp yağlanmasını engeller.

 

5.1--Tansiyonu düşürür. Yüksek tansiyon hastalığı olanların diyetlerine inciri eklemesi tavsiye edilir.

 

6--Yapılan araştırmalara göre incir, yaşlı insanların inflamatuar sitokinlerin azaltması sebebi ile Alzheimer hastalığının riskini azaltmada etkili bir meyvedir.

 

7--İncir içinde bulunan lifler sebebi ile meme kanserini önlediği söylenmektedir.

 

8--Menopoz döneminde olan kadınlar için ise hormonlardan dolayı vücutta düşen bağışıklık sistemine ekstra bir savunma hattı ekler.

 

9--İncir yaşlılık karşıtı bir meyvedir.

 

10--İncir akne ve sivilce gibi cilt problemlerine karşı etkilidir.İçinde bulunan magnezyum oranı ile saç köklerini besler ve saç derisini korur.

 

11--K vitamini ve Kalsiyum açısından zengin bir meyve olduğundan dolayı incir, kemik ve iskelet sağlığı için de çok önemli bir meyvedir. Kemik dokularının güçlenmesi ve korunmasında etkilidir.

 

12--İncir fazla lifli yapıya sahip olması nedeni ile bağırsaklarınızı daha iyi çalıştırır. Kabızlık önleyici bir meyvedir.

 

13--İncir içerisinde bulunan potasyum ve B3 vitamini ile tansiyonu düzenlemede etkilidir.

 

14--Bronşit hastalığına iyi gelir.

 

15--Kansızlığa iyi gelir.

 

16--Kabızlığa iyi gelir. İncirin bulundurmuş olduğu yüksek oranda lif ile bağırsakları temizler ve kabızlığa iyi gelir. Özellikle kuru incir ile hazırlanmış olan infüzyon, çocuklarda korkmadan kullanılabilen etkisi yüksek bir müshildir.

 

16.1--Yapılışı şöyledir: 2-3 kuru incir doğranır ve üzerine kaynar su eklenerek 10-15 dakika demlendirilir. Günde 2-3 bardak içilmesi önerilir.

 

17-- Siğil oluşumunu önler. Körpe olan incirin yapraklarının içindeki süt siğile karşı etkilidir. Bu etkiyi sağlamak adına körpe olan incirin yaprağından çıkan süt siğile sürülür. Düzenli yapıldığında siğil ortadan kaybolur.

 

18-- Çıban olgunlaşmasını ve basuru önler. Kurutulan incir yaprakları ile dekoksiyon hazırlanır. Bu dekoksiyon hemoroit (basur) ile çıbanlara karşı etki gösterir.

 

19--Cilt hastalıklarına iyi gelir. İncirin de barındırmış olduğu antioksidanların cilt sağlığında olumlu etkileri bulunur.

 

 19.1--Akne sorunu yaşanlar inciri püre haline getirip, 20 dakika süre ile yüzüne uyguladığında cildi temizlenecektir.

 

20-- Saçı besler. Magnezyum ve C vitamini ile incir, saç ve saç köklerini besler ve saça doğal bir görünüm kazandırır.

 

21-- Osteoporoz, egzama, sedef ve diyabet hastalıklarında olumlu etkileri vardı

 

Kaynak:

 

1--https://www.sabah.com.tr/saglik/

2--https://www.medicalpark.com.tr/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 140

Eklenme Tarihi : 25.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.