MAKALELER / Diyet-Röportaj-Zerrin Özer





Diyet-Röportaj-Zerrin Özer:

 

E. S.: Çok doğru, çok soğuk ve buzlu içeceklerden uzak durulmalı. Ses kısıklığı bir günden fazla sürüyorsa mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmak gerekiyor. Bir de sesi kuvvetlendirmek ve ses kısılması için kaya şekerini öneriyorum. 

Yazın kaya şekerini ağza alıp emmek serinlik hissi verir. Bunu konsere çıkmadan önce sanatçılann yapmasını tavsiye ediyorum.Böyle sesleri açılıyor.

 

Z. O.: O zaman ben bunu konserlerimde kullanmalıyım.

 

E. S.: Bir de ağız ve boğaz hijyenini korumak için çekirdek kakule çiğnemek iyidir. Kakule hem doğal uyanadır hem de sesi açar. Varsa çarpıntıyı da önler.

 

Z. Ö.: Enderciğim buradaki malzemelerin hepsi bana göre, ben bunlan toplayıp gideyim.

E. S. ; Neden olmasın? Çekirdek kakuleyi günde 3-4 ke çiğniyoruz. Böylece zihni uyanyoruz. Aslında unutkan olanlarda, sınava girecek çocuklarda kakule çok faydalı. 

Aynca soya lesitin, omega 3 haplan, ceviz, balık, semizotu,B 12 vitaminleri, adaçayı iyi gelebilir.

 

Z. Ö.: Acaba ben soya lesitini kullanabilir miyim?

 

E. S.; Tabii, ben kullanıyorum. Sabahlan birer adet gingo biloba da zihin açar. Zihin için çok yararlı bir preparat. Ama ben bunu gençlere pek önermiyorum. Zerrin kayısıyı sever misin?

 

Z. Ö.: Severim, zaman zaman ara öğün olarak 3-4 adet kuru kayısı yerim.

 

E. S. Kuru kayısı alırken alüminyumdu boyalarla kurutulmuş san-turuncu kayısıyı mı, yoksa doğal kurutulmuş kahverengi kayısıyı mı tercih edersin?

 

Z. Ö.: Elbette koyu kahverengi olanlan alıyorum.

 

E. Ş. Kirazla aran nasıl?

 

Z. Ö.: Kiraza bayılınm ama sanınm kararında yemek gerekiyor.

 

E. S.; Meyveler şekerli olduğundan yemeğin üzerine yendiğinde kilo kaçınılmaz oluyor. Ama günde bir avuç kirazın hiçbir zaran yok. Kiraz kolesterolü düşürüyor, idrar söktürüyor, en önemlisi de kanı sulandınyor. Batı ülkeleri bile kirazın bu özelliğini yeni keşfediyor.

 

Z. O.: Ben vişneyi de çok severim.

E. S.: Vişnenin ekşiliğinin sebebi yoğun C vitamini deposu olması. Çok da iyi bir antioksidandır vişne. Şeker hastalan bile rahatlıkla vişne tüketebilir. Zerrin yulaf ezmesi kullanıyor musun?

 

Z. Ö.: Sabahlan bana verdiğin müslinin üzerine koyuyorum.

 

E. S.: Yulaf ezmesini kesinlikle tüketmeliyiz. Çünkü içinde bolca B vitamini var. Yulaf ezmesi hem kolesterolü düşürüyor hem de kan şekerinin hızla düşmesine engel oluyor. Haftada bir ya da 2 kez müslinin üzerine 1 tatlı kaşığı keten tohumu, 3-4 çorba kaşığı yulaf ezmesi, 1 çorba kaşığı da pekmez koyup yerseniz sağlıklı beslenmiş olursunuz.

 

Z. Ö.: Pekmez kan şekerini yükseltmiyor mu?

 

E. S.: Pekmez kan şekerini hemen yükseltmez. Doğal bir antioksidandır ve bolca demir içerir. UNESCO bu yılı Mevlana yılı olarak kabul etti biliyorsun. Mevlana ‘Koşulsuz sevgi’ demiş. 

 

Kaynak:Ender Saraç:




Makalenin İzlenme Sayısı : 157

Eklenme Tarihi : 25.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.