MAKALELER / Yeşil Bina Uygulama İlkeleri-Yeşil Şehir Çözümleri









1--Yeşil Bina-Yeşil Şehir Çözümleri:

 

1—Yeşil Çatı Uygulamaları:

 

1.1-- ABD'nin Chicago kentinde yaklaşık 350 binanın yeşil çatısı var. Bu, 1.5 milyon metrekarelik bir yeşil alan demek.

 

1.2--Çatıyı yeşillikle kaplamak, binanın ısısını yazın 6-10 derece düşürüyor.Bu da klima kullanım masrafını % 70 oranında azaltıyor.

 

2—Çatılara Mikro türbin Uygulamaları:

 

2.1--Nevada eyaleti, mikro rüzgar türbinleriyle dolu. Bunların kurulumu hem kolay hem ucuz. Üstelik fazla yer de kaplamıyorlar. Gürültüleri ve titreşimleri daha az oluyor.

 

2.2--Silindirik biçimli mikro rüzgar türbinleri, binaların çatılarına kolaylıkla monte edilebiliyor ve insanları da rahatsız etmiyor. Her biri 1-3 kilovat gücünde

 

3—Vakumlu Çöp Kutuları:

 

3.1--Londra'nın banliyölerinde çöp kutuları hastanelerde borularla ilaç nakletme sistemi gibi vakumlu.Çöpler, emilerek belli merkezlerde işlenmek üzere toplanıyor. Böylece çöp toplama maliyeti % 90 oranında azalıyor.

 

4—Güneş Panel Kaplı Bina Cepheleri:

 

4.1--Berlin'de yeni yapılan apartmanların güneş gören cepheleri, güneş panelleriyle kaplanıyor.Bu paneller, apartmanların enerji ihtiyacının % 40'ını karşılayabiliyor.

 

5—Şehir Şebekesinde Çevrimden Geçirilmiş Atık Su Kullanımı:

 

5.1--ABD'nin pek çok kentinde, onlarca kez çevrimden geçirilmis şehir suyu kullanılıyor.

 

6—Aydınlatmada LED Lamba Kullanımı:

 

6.1--Enerji etkin LED aydınlatmalar, Avrupa'da oldukça yaygın. Sokak aydınlatmasında LED lambalan kullanmak, % 80 enerji tasarrufu sağlıyor.

 

7—Ekokent Destekleri-Uygulamaları:

7.1--Güney Kore'de "eko-kent" uygulaması yapılan yerleşim birimlerine hükümetin verdiği destek sayesinde, oldukça kalabalık olan kentlerin, ağır faturaları şimdiden hafifledi.

 

8—Ulaşımda Bisikletin Kullanımı:

 

8.1--New York gibi kalabalık bir metropolde bile belediye, bisiklet yolları açılması için büyük mücadele veriyor.

 

9—Çatılarda Solar Kiremit Uygulamaları:

 

9.1--Yakın gelecekte bildiğimiz çatı kiremitlerinin içine mini solar sistemler yerleştirilecek. Yani taş topraktan mamul klasik çati kiremitleri tropikal ülkeler dışında yavaşça tarihe karışacak.

 

10—Solar Dış Cephe Boya Uygulamaları:

 

10.1--Yeni nesil dış cephe inşaat yalıtım boyaları hem elektrik üretmede hemde  gün ısısına göre vaziyet alıp güneş enerjisini bünyesinde tutacak, ortam sıcaklığı düştüğünde ısıya çevirecek yapılarda üretilebilecek.

 

11—Yenilenebilir Enerjilerin Kullanımı:

 

11.1--Yenilenebilir enerjide ise 2012'de rakamının 275 milyar dolan geçeceği ve bu rakamın 148 milyar doları güneş enerjisi yatırımlarına harcandı.

 

11.2—Onu 83 milyarla rüzgar enerjisi takip ediyor. Biomass (katı atık) projelerinde bir kıpırdanma var. Biyoyakit 6.8 milyarı zorlarken küçük baraj projeleri ile jeotermal ancak 5.8 milyarı bulabiliyor. En küçük pay ise geliştirilmeye çalışılan dalga enerjisi teknolojilerinde.


12---Ayrıca Yeşil Bina Uygulamaları-1:

 

1—Çatının ,  yeşil çatı olarak bitkilendirmeye- uygun olması ve yağmur suyunun biriktirilmesi.

 

2—Yapının önündeki  kaldırımların, yağmur suyunu toprağa geçiren yapıda olması.

 

3—Çatı kaplamasının yansıtıcı özellikte(açık renk-krem vs) olması.

 

4—Yapının beton,çelik vs geri dönüşümlü elemanların kullanılmış-bu sertifikalı malzeme olması.

 

5—Yapı malzemelerinin çevredeki üretici firmalardan temin edilmesi ile nakliyeden tasarruf ve bunun çevreye vereceği zarardan kurtulmak.

 

6—Binanın dışındaki hava durumuna göre bilgisayar ile  pencerelerin otomatik kontrolu ile bina içi hava sirkülasyonun sağlanması.

 

7—Merdiven şaftını doğal havalandırma şaftı olarak kullanmak ve içerdeki mekanlarla mimari olarak bağlamak.

 

8—Gün içi bina içinde biriken ısıyı gece motorlu çatı pencereleri ile dışarı vermek.

 

9—Binada elektrik-su tasarrufu yapmak-akıllı bina olarak yeteri kadar otomasyon sistemi kurmak.

 

Kaynak:Para Dergisi-Haftalık Ekonomi Dergisi 28 Ekim -3 Kasım 2012-s:75



2--Belediyeler İçin Çevreci Yeşil Bina Uygulama Önerileri:

 

1--Belediyeye ait yeşil sertifika almış bina var mı?

 

2—Hangi binalara yeşil sertifikaya uygun ve bunlara sertifika alınma süreci başlatılabilir mi

 

3--Belediyeye ait karbon emisyon hesabı var mı? Havayı kirleten tesislerin denetlenmesi gerçekleştiriliyor mu?

 

3.1—Belediyeye ait tüm binaların karbon emisyon hesabının çıkarılması ve bunlar için hedeflenen karbon emisyonun saptanması ve bu hedefe yönelik çalışma planı oluşrturulması

 

4--Ağaçlandırmaya yönelik çalışmalar yapılıyor mu?

 

4.1—Belediyenin ağaçlandırma eylem planı oluşturması.Mevcut ağaç stoğunun x katı kadar örneğin 2 katı kadar ağacın plan dahilinde x ay içinde dikilmesi.Görev dönemi sonunda x katı kadar ağaç dikimi tamamlanmış olacak.

 

5--Sokak hayvanlarının yaşam kalitesini artırmaya yönelik çalışmalar yapılıyor mu?

 

5.1—Sokak hayvanları mahallerden alıp-hayvan bakım merkezne yerleştirmek ne kadar sağlıklı.Sınırlı sayıda sokak hayvanın ilçe sınırları dahilinde yaşamasını sağlamak ve bunların barınması için küçük barınaklar-köpek evleri-kedi evleri-su sebilleri oluşturmak-yemlerinin ve sularını bir ekip tarafından düzenli sağlanması.

 

5.2—Bölgede yemiş veren ağaç sayısını artırarak-bölgede farklı türlerde kuşların bölgede yaşamasını sağlamak.

 

5.3--Sokak hayvanlarına ücretsiz veterinerlik hizmeti bulunuyor mu? Hayvan ambulansı mevcut mu?(bir üst çıta)

 

6--Kentsel atıkların türlerine göre ayrı toplanması sağlanıyor mu?

 

6.1—Mevcut konteynerlerden-3 konteyner için 2adedi gıda atık-1 adedininin üzerine geri dönüşüm konteyneri yazmak ve bu şekilde atıkları toplamak.Binalara ücretsiz kartondan geri dönüşüm kutusu vermek ve geri dönüşüm atıklarını düzenli toplamak.

 

6.2—Gıda atıklarını bir kompost firmasına vermek ve bu atıkların depolama sahalarına gitmesine gerek kalmadan işlenmesini sağlamak.

 

6.3—İnşaat atıklarının üretildiği kaynakta berteraf edilmesini sağlayan uygulamalara girmek.

 

6.4—Gıda üretimi yapan işyerlerine atık yağlar için biyodizel-atık yağ geri kazanım firması ile sözleşme imzalama şartı aramak

 

6.5—Plastik kullanımının azaltılmasına ilişkin uygulanabilir bir eylem planı oluşturmak.

 

7--Hava kalitesi-gürültü ve elektromanyetik emisyon ölçüm ve değerlendirmesi yapılıyor mu? Hava kalitesi ölçüm ve değerlendirme raporları kamuyla paylaşılıyor mu?(belediyenin internet sitesinden) Düşük olan hava kalitesi için önlem alınıyor mu?

 

8--Gri-Su kullanımına yönelik çalışmalar var mı?Neler yapılabilir.Eylem planı oluşturmak. Atık suyu kaynağında belirli limitler dahilinde temiz hale getirmek.

 

9--Su şebekelerinin veya yapılarının denetlenmesi yapılıyor mu?İSKİ ile plan dahilinde kaybolan suyuyu en aza indirecek eylem çalışmaları yapmak.Borularda kaybolan suyun oranını belirlemek.

 

10--Ulaşım planlaması yapan birimi var mı?

10.1—…………… ulaşım simülasyonun canlı drone destekli görüntülerle destkeli olarak yapılması.Bu simülasyon baz alınarak yol planlamalarının yeniden değerlendirilmesi

 

11--Bisiklet yollarını arttırmaya yönelik çalışmalarını kamuyla paylaşılıyor mu? Bisiklet yollarının toplu taşımayla entegre olması için çalışmalar yapılıyor mu?

 

11.1—Bisiklet yolları tasarımı-hedefler kaç km bisiklet yolu yapılacak.Bisiklet yolu isteyen mahalleler-sokakların anket ile saptanması.

 

12--Belediyenin elektrikli taşıt uygulaması var mı?

 

12.1—Belediyenin hedeflediği elektrikli araç edinme planı.

 

12.2—Belediyenin anket yaptırarak elektrikli taşıtların şarj istasyonlarına yönelik çalışma yapması-yerlerini belirlemesi ve bazı istasyonları bitirip devreye alması

 

13—Görüntü kirliliği-elektromanyetik emisyon-Gürültü için yoğunluk haritalarınının üretilmesi-bu haritalara görü gürültü yoğunluğunu azaltan önlemler-elektromanyetik emisyonu azaltan önlemler-görüntü kirliliğine karşı idari tedbirlerin belirlenip alınması.

 

13.1—Bölgenin yazın-kışın drone termal fotoğrafları ile ısı adalarının ve ısı yalıtım açısından zayıf bölgelerin saptanması.Gerkli eylem planının uygulama adımları olarak belirlenip uygulanması.

 

13.2—Bölgenin gece drone fotoğrafları ışık kirliliği haritasının oluşturulması gerekli tedbirlerin alınması.

 

14--Kentsel tarım uygulamaları ile ilgili birimi var mı?

 

14.1—Bölgede uygun alanlarda uygun-modern tekniklerle kent tarımına yakışır biçimde tarım yapılmasına-hayvancılık yapılmasına izin verilmesi.Buradaki tarım işletmeleri ile bağcılara tarımsal ürün getiren İstanbul köylerinin desteklenmesi-kooperatif satım merkezi açmalarının sağlanması-yeri gösterilen organik pazarlarda ürünlerinin satılmasının sağlanması-………….. vs ilçelerde doğu anadoludan getirilen tarımsal ürünler için Pazar alanı yeri belirlenmesi.

 

15--Kişi başına düşen aktif yeşil alan m²'sini arttırmaya yönelik çalışmalar yapılıyor mu?

 

15.1-- Kişi başına düşen aktif yeşil alan m²' hedefleri belirlenmesi ve uygulama eylem planı oluşturulmalı.

 

16-- Gıda güvenliği ile ilgili uygulamalara destek veriyor mu

 

16.1—Belediyenin pastaneler-lokantalar vs için işyeri hijyen kontrolü yanında kullanılan gıda malzemelerini kalitesinide kontrol etmesi-yağların kalitesi-kullanılan sebze vs kalitesi-satılan sütlerin kaynağı-kalitesininde kontrolunun yapılması

 

17-- Belediye bünyesinde enerji birimi var mıdır?

 

17.1-- Belediye bünyesinde yenilenebilir enerji ve enerji ve su tasarrufundan sorumlu bir birimi- ve bunun sorumlu makine veya elektrik mühendisi olmasını sağlanması.

 

17.2—Belediye mahalle bazında bir birim oluşturarak her eve gidilerek yapılabilir enerji ve su tasarrufu tedbirlerini uygulamak

 

18-- Afet acil durum planı var mı?

 

18.1—Bu planların uygulanabilir planlar olarak oluşturulması


19--Taşkın, sel, su baskını gibi felaketler için alt yapı çalışmaları var mıdır?

 

19.1—………..geçmiş aşırı yağışlarda bodrum katların su basmasına uğramış mahallerde su basmasına neden olan tıkalı rögar vs tek tek temizlenmiş mi.

 

19.2—Bu mahallerde evleri su basan ailelere karşı neler yapılmış.



3--Yeşil Binalar-Enerji Verimliliği-Öneriler:

 

1—Binalarda sıcak su üretimi ve çevre aydınlatmada vede sanayide kurulu gün belli oranda karşılanması için çatıda fotovoltaik paneller ile  güneş enerjisinden yararlanmasının teşvik edilmesi,

 

2—Bisiklet yolları yapımı ile bisiklet ve hibrid araç kullanımının teşvik edilmesi

 

3-Yeraltı ve çok katlı otoparkların teşvik edilmesi

 

4- bina çevresinde asfalt alanların sınırlandırılması-yağmur suyunun yerlatına bırakan delikli parke taşlarının kullanımı

 

5- yağmur suyunun bina gri su sistemine katılarak tekrar kullanılması ve kanalizasyon sistemlerinin atık su limitlerinin uzaktan belediye tarafından on line kontrolu

 

6—Büyük şehir Başkanlığı olan illerde yeşil çatı yapma zorunluluğu getirilmesi

 

7- aydınlatma/ ağaç-pancur sistemleri ile gölgeleme sistemleri kullanılması

 

8- enerji etkin iklimlendirme ve cephe sistemlerinin kullanımı

 

9- iklimlendirme sistemlerinde kullanılan cihazların seçiminde ozon tabakasına zarar veren CFC gibi maddelerin yerine HFC, HC veya CO2 kullanılması

 

10- yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı (rüzgar, jeotermal enerji, kojenarsyon, fotovoltaik panel teknolojileri ve benzeri) kullanımı

 

11—geri dönüşümlü, geri dönüştürülebilecek ve yerel malzeme seçimi/ kullanımı-geri dönüşümün geri dönüşüm konteynırında toplanması ve kazandırması-gıda atıkların gıda atık konteynırında toplanıp kompost gübresi yapılması

 

12—Yeşil bina sertifikası alan binalara belediye harç indirimi yapılması.Ayrıca yerli yeşil bina sertifika veren yerli kurumun oluşturulması-TSE,tpe vs oluşturulabilir ve yeşil bina sertifika alma zorunluluğu getirme.

 

13—Öncelikle Kamu binalarında enerji verimliliğin sağlanması ve kamu enerji verimliliğinde öncü rol almalı. Bazı kamu binalarında LEED veya BREAM gibi sertifkasyonlar alınarak örnekler oluşturulmalı.


14--Yeşil Evlerde Enerji-Su Tasarrufu:

 

1--Evlerde her türlü yalıtım ve enerji tasarrufu uygulamalarının evin ilk yatırım maliyetini

%5-10 arasında artırdığı gözlemlenmiştir.

 

1.1--Ancak yeşil binaların enerji tasarrufunda %50-70’e varan sistemleri dikkate alındığında önemli kazanımlar elde edildiği görülmektedir

 

2-- Ankara’da yeşil bina modeli ile tasarlanarak inşa edilen Eser Yeşil Binası’nda

 

2.1--elektrik enerjisi üretmek amacıyla 6,126 kW kapasiteli güneş pilleri,

 

2.2--1 kW kapasiteli rüzgâr türbini mevcuttur.

 

2.3--Sıcak su eldesi 4 adet güneş kollektöründen sağlanmaktadır.

 

2.4--Isıtma ve soğutma için 60 kW güçte ısı pompası,

 

2.5--90 kW güçte kojenerasyon ünitesi,

 

2.6--20 lt kapasiteli ısıtma ve soğutma su tankları ile 1 adet buz tankı mevcuttur.

 

2.7—Binada ayrıca, yağmur suyu depolama ve damla sulama sistemindende faydalanılmaktadır

 

3—Yapılan bir çalışmada Florida Sıfır Enerji Evi bir yıl incelenmiş olup, 6960 kW elektrik enerji tükettiği gözlenmiştir.Bu miktar, standart bir ev için 22600 kW olarak belirlenmiştir.Tasarruf oranı %70.

 

3.1--Yüksek verimli klima ile %28,

 

3.2--yüksek performanslı pencereler ile %19,

 

3.3--beyaz çatı ile %16,

 

3.4--dahili montajlanmış kanallar ile %14,

 

3.5--kanal kalınlığı ile %9, 91 cm çatı uzatması ile %7,

 

3.6--R-10 duvarlar ile %4,

 

3.7--ev kalınlığı ile %3 olmak üzere sıfır enerji evinin toplam enerji tasarrufu %70 olarak tespit edilmiştir.

 

4-- Nevada Sıfır Enerji Evi incelendiğinde ise standart ev ile yıllık bazda kıyaslandığında %59,8’lik enerji tasarrufu elde edildiği, elektrik enerjisi özelinde bakıldığında ise %52,6 oranında düşüş yaşandığı görülmektedir.

 

4.1—Kullanılan enerji miktarları; alan ısıtmada %96, alan soğutmada ise %72 oranlarında azalmıştır.

 

4.2--Tüm enerji tasarrufu uygulamaları ile %105 oranında elektrik enerjisinden tasarruf edilebileceği bu inceleme sonunda gözlemlenmiştir.

 

5—Yapılan çalışmada kombi ve klima kullanılan bir evin ısıtma ve soğutma için yaptığı harcama ile yeşil evde kullanılan ısı pompası ve güneş kollektörü sisteminin harcaması karşılaştırıldığında, ısı pompası ve güneş kollektörü sisteminin geri ödeme süresi 8,19 yıl olarak belirlenmiştir

 

Kaynak:


1--Yeşil Ev Tasarımı Ve Enerji Analizi İçin Uygulama Örneği-- Uğur Bayar-ÇSGB İSGGM, Ankara,--Ali İbrahim Atılgan-Yrd. Doç. Dr.,Gazi Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,Makine Mühendisliği Bölümü, Ankara

 

2--Türkiye Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışmaları Raporu-“Yeşil Ekonomiye Geçiş”-Ağustos – 2010-TEVEM - ENVER Enerji Verimliliği Derneği- Haziran 2010


3-- Dünyada Ve Türkiye’de Enerji Verimliliği-Oda Raporu-Tmmob Makina Mühendisleri Odası-Nisan 2008

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 545

Eklenme Tarihi : 11.10.2019

Önceki sayfaya geri dön.