MAKALELER / İklim Değişimi-Denizcilik Sektörü





İklim Değişimi-Denizcilik Sektörü:

 

1--Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) yeni tavsiye kararları, yeni gemi siparişlerinde keskin düşüşler yaşanmasına neden oldu. Eskiden 10-20 adetlik sipariş veren dev armatörlük şirketlerinde şimdilerde bu sayı 1-2 gemiye kadar inmiş durumda. 10 yıl önce Çin'de bin 500 olan yeni gemi inşa eden aktif tersane sayısı da 90'lara kadar indi.

 

2--Birleşmiş Milletlerce (BM) bağlı olan Uluslararası Denizcilik Örgütü (International Maritime Organization -IMO) deniz taşımacılığı sektöründen kaynaklanan sera gazı salınmalarının azaltılmasına yönelik tedbirler kapsamında 2008'e kıyasla 2030'a kadar en az % 40,2050'ye kadar % 70 verimlilik artışı hedefliyor.

 

2.1--IMO'nun emisyonları azaltmaya yönelik yeni tavsiyeleri, yeni gemi siparişlerini durma noktasına getirdi. Çünkü mevcut teknolojiler gelecekteki emisyon kuralla¬rını karşılamıyor. Armatörler Birliği yöneticilerinden Cihan Ergenç, "30 milyon dolar yatıracağınız gemi, 6 yıl sonra hurdaya gidebilir.

 

3--Dünya ticaretin % 85'inin yapıldığı denizyolu taşımacılığı kaynaklı karbondioksit salınım oranı % 1.7 civarında. Bu kapsamda IMO son olarak Kasım 2020'de gemiler için yeni bir teknik verimlilik standardı “Mevcut Gemilerin Enerji Verimliliği Endeksi (Energy Effıciency Existing Ship Index- EEXI) getirmek için MARPOL VFdaki taslak değişikliklerini onayladı.

 

3.1--Yeni uygulamanın 2022'nin dördüncü çeyreğinde, en geç 1 Ocak 2023'te devreye girmesi bekleniyor. Bu konuda nihai karar Haziran 2021de verilecek ve endek-sin sonuçlarına göre sertifika verilecek ve bu geminin ilk sörveyinde gerekli olacak.

 

3.2--Endeks, 1 tonluk bir yükü 1 deniz mili boyunca taşıyan bir gemiden kaynaklanan C02 salınımını ölçüyor. Gemilerde Gerçek EEXI değeri, tipine ve büyüklüğüne göre hesaplanan değerden düşük veya bu değere eşit olmalı. Aksi halde bu gemiler ticaret taşıma yapamama riski ile karşı karşıya kalacak.

 

4--Tüm bu gelişmeler amonyak, hidrojen biyo, metanol gibi yeni yakıt çeşitlerini gündeme taşıdı. Bu konuda birçok ülke-Ar-Ge çalışmaları yürütüyor. Özellikle Japonya, Kore, Danimarka gibi ülkeler filonun verimliliğini artırmaya yönelik çalışmalarını hızlandırdı. Türk Armatörler Birliği de bu konuda farkmdalık yaratmak için önemli çalışmalar yürütüyor.

Kaynak:Alıntı-Dünya Gazetesi- Seyir Defteri-Aysel Yücel




Makalenin İzlenme Sayısı : 148

Eklenme Tarihi : 25.04.2022

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.