MAKALELER / Yaşlanma Tedavi Araştırmaları






Yaşlanma Tedavi Araştırmaları:

 

1--Barzilai, "Yaşlanmayı bir hastalık olarak tanımlamak istemiyoruz" diyor. Yardım etmek istediğimiz insanlar onlara hasta dememizi istemiyor, ancak yaşlanmanın tedavi edilebilir bir semptom' olarak görülmesi gerekiyor."

 

1.1--Barzilai bu problemi çözmek için bir yaklaşım öneriyor. Metformin adlı bir başka yaşlanma önleyici ilaç üzerine odaklanıyor. Metformin, ucuz ve başarılı bir ilaç. Her yıl, milyonlarca insan bu ilacı tip 2 diyabet tedavisinde kullanıyor.

 

1.2--Barzilai 2016'da, bu ilacın yaşlanmayı yavaşlatma etkisi olduğunu öne sürdü. İddiası, 2014’de İngiltere'de 150.000'den fazla insanla gerçekleştirilen bir klinik denemeye dayanıyor. Bu çalışmada, metformin kullanan diyabet hastalarının bu ilacı almayan ve diyabet hastalığı olmayan insanlardan daha uzun yaşadığı görüldü.

 

1.3--Giderek artan sayıda araştırma, metforminin yaşla ilgili belli sorunları engelleyebildiğini gösteriyor. Bu çalışmalar, metforminin sağlıklı yaşam süresini uzatabileceğine işaret ediyor olabilir. Ancak bu konu henüz netlik kazanmış değil. Gerekli olan şey, tüm bu parçaları birleştirecek, iyi tasarlanmış, kapsamlı bir klinik deneme. Bu deneme şu anda yapılıyor ve adı da 'Targeting Aging with Metformin' (TAME).

 

1.4--Barzilai ve meslektaşları, diyabet hastalığı olmayan, 65 ilâ 80 yaş arasında 3.000 kişi ile gerçekleştirmekte olduldarı çalışmada, dört yıl boyunca bir gruba metformin, diğerine placebo verecekler. Bu süre zarfında yaşla ilgili biyoişaretçiler izlenecek ve her hastanın bunama veya kalp krizi gibi yaşla ilgili bir hastalığa ne kadar zaman içinde yakalanacakları ölçülecek.

 

1.4.1--Metforminin tek bir hastalığı geciktirme yeteneğine odaklanmaktan ziyade, bu çalışmada ilacın yaşla ilgili hastalıkları genel olarak yavaşlatma kapasitesi olup olmadığına bakılacak. Araştırma sonucunda metforminin sağlıklı yaşam süresini uzatıp uzatmadığı görülecek.

 

1.5--Eğer denemeler başarılı olursa, oldukça ciddi bir etki yaratabilir. TAME projesi, yaşlanmanın ilaçlarla tedavi edilebilir bir şey olduğunu kanıtlama potansiyeline sahip. Bu bile kendi içinde çok önemli bir paradigma kayması olacak.

2--Barzilai, "Bu çalışmanın, FDA'nm yaşlanmayı bir olarak görmesini sağlayabileceğini ve diğer biyoteknoloji şirket¬lerine benzer çalışmalar yapması için bir şablon sağlayacağını umuyoruz" diyor.

 

2.1--Metformin sadece yaşamı uzatan değil, sağlıklı yaşam süresini de uzatan ilk ilaç olarak onaylanabilir. Onu, başka yaşlanma önleyici ilaçlar da takip edebilir.

 

2.2--Statinler, nasıl bugün kolesterolü düşürmek ya da felçleri ve kalp hastalıklarını önlemek için kullanılıyorsa, günün birinde yaşlanmayı önleyici ilaçlar da yaşlılıkla ortaya çıkan hastalıkları önlemek için reçete edilebilir. Ne kadar hızlı yaşlandığınızı ve hangi hastalıklara yatkın olduğunuzu gösterebilecek kan testlerinin sonuçlarına göre, doktorunuz bir veya birden fazla yaşlanma karşıtı ilaç yazabilir.

 

2.3--Metformin, rapamisin, lcersitin, dasatinib ve henüz bilinmeyen ancak daha sonra ortaya çıkabilecek diğer yaşlanma önleyici ilaçlar eczanelerin raflarında görülebilir. Semptomlar ortaya çıktıktan ve hastalık başladıktan sonra tedavinin başladığı mevcut tıbbi modelden, hastaların proaktif olarak izlendiği önleyici bir balcım modeline geçiş yaşanabilir.

 

2.4--Şu anda umut vaat eden bir dizi yaşlanma önleyici ilaç bulunuyor ve yaşlanma daha önce hiç bu kadar "tedavi edilebilir" görünmemişti. Ancak hala bir problem var. Klinik deneyler hiç ucuz değil. Peki, bunların parasını kim verecek?

 

3--Hükümetler yaşlanma önleyici tedavileri fonlama konusunda pek istekli görünmüyor. Düzenleyiciler de şu anda zaten satılmakta olan ilaçların üzerine yapılan ek çalışmaları desteklemek istemiyorlar. İlaç endüstrisi de patenti olmayan, kâr marjı düşük ilaçlar için yapılacak deneylerle pek ilgilenmiyor.

 

3.1--Şu anda bu alanda çalışmakta olan 30 civarında firma var ve bu firmalar metformin veya quercitin gibi şu anda zaten piyasada olan ilaçlar yerine kendi yaşlanma önleyici tedavilerini geliştirmeye odaklanmış dürümdalar.

 

3.2--Bütçe olmadan, yaşlanmayı yavaşlatacak ve sağlıklı yaşamı uzatacak güvenli, ucuz ilaçların tam olarak araştırılması kısa vadede pek de mümkün görünmüyor. Bu sırada, bu ilaçlara en çok ihtiyaç duyan insanlar bekliyor

 

Kaynak:Popular Science- Dr. Helen Pılcher

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 128

Eklenme Tarihi : 25.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.