MAKALELER / Kripto Parada Enerji Tasarrufu-Ethereum Enerji Tasarrufuna Geçiyor






Kripto Parada Enerji Tasarrufu-Ethereum Enerji Tasarrufuna Geçiyor:

 

1--Kripto para sisteminde, yapıları işlemleri doğrulamak için bir banka gibi gişe görevlileri yoktur. Bunun yerine, Bitcoin ve Ethereum (ETH) gibi dijital para birimleri, kronolojik bir kayıt defteri tutmak için "iş kanıtı” denilen bir fikir birliği mekanizmasına güvenir.

 

1.1--Bu sürecin merkezinde de kripto madencileri yer alır. İş kanıtı mekanizmasında, kripto madencileri zor bir matematik problemini çözmek için birbiriyle yarıştırılır. Sorunu ilk çözen, zincire yeni bir blok ekleyerek defteri günceller ve karşılığında yeni basılan paraları alır. Bu yarış, muazzam miktarda bilgi işlem gücü ve dolayısıyla elektrik gerektirir.

 

2--Ethereum yılda 113 terawatt saat enerji kullanıyor. Bir başka deyişle, Hollanda'ya denk bir tüketimi var. Tek bir Ethereum işlemi, ortalama bir ABD hane halkının bir haftalık elektrik tüketimine denk bir enerji tüketebilir. Bitcoin’in enerji tüketimi ise bundan katbekat daha fazla. İş kanıtı mekanizması sadece elektriği boşa harcamakla kalmıyor, aynı zamanda elektronik atık da üretiyor. Kripto madenciliği için kullanılan özel bilgisayarlar genellikle 1,5 yıl içinde kullanılamaz hâle gelir ve çöpe atılırlar.

 

2.1--Ethereum bu yıl içinde tüm ağı ile %99 daha az enerji tüketecek ve saniyede 100.000 işlemi doğrulamasını sağlayacak yeni bir mekanizmaya geçmeyi planlıyor.

 

2.2--Hisse kanıtı adındaki bu yöntem, 1 Aralık 2020'de başlatılan Beacon Chain'de hâlihazırda test ediliyor. Şimdiye kadar 9.500.000 ETH (mevcut değerde 37 milyar dolar) burada tutuldu.

 

2.3--Plan, önümüzdeki aylarda bu zincirin ana Ethereum zinciriyle birleştirilmesi yönünde.

 

2.4--Altı yıldan uzun bir süredir geliştirilen yeni sistemle ilgili birçok soru işare¬ti bulunsa da başarılı olması durumunda Etherumu daha çevre dostu bir yapıya büründürecek.

 

Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi-https://bit.ly/cevreci-eth




Makalenin İzlenme Sayısı : 141

Eklenme Tarihi : 25.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.