MAKALELER / Anestezi Nasıl Çalışır





Anestezi Nasıl Çalışır:

 

1--200 yıldır kullanılan ve her yıl yaklaşık 100 milyon hastaya uygulanan bu yöntemin moleküler düzeyde nasıl çalıştığı henüz tam olarak aydınlatılamasa da son yıllardaki araştırmalar bize genel bir bakış açısı sunuyor.

 

2--2020 yılında yapılan bir deney, anestezide kullanılan kimyasal maddelerin beynimizdeki nöronlar arasındaki bağlantı noktaları olan sinapslardaki elektriksel sinyal iletimini nasıl etkilediğine odaklandı.

 

2.1--Deney, uygulanan anestezik ilacın bilişsel yeti ve hareketle ilgili yüksek frekanslı sinyalleri engellediğini gösterdi. Öte yandan, ilacın nefes almak gibi hayatta kalma odaklı temel vücut fonksiyonlarında kullanılan düşük frekanslı sinyallerin iletimine etkisinin düşük olduğu da tespit edildi.

 

3--Geçtiğimiz yıl yapılan başka bir deneyse, beynin farklı bölgelerinde yapılan ölçümlerle anestezi etkisindeki nöronların sinyal iletme kapasitelerinin %90 ila %95 azaldığını gösterdi. Bu deneyde kullanılan propofol gibi anestezik ilaçlar, merkezî sinir sistemi hücrelerinde bulunan GABA adlı reseptör proteinlere bağlanır.

 

3.1--Bağlanma sonucunda kanal görevi gören proteinin açık kalması, hücre dışındaki eksi yüklü iyonların hücre içine akmasına yol açar. Hücre içinde biriken eksi yüklü bu parçacıklar, sinyal bozucu gibi davranarak nöronların elektriksel sinyal taşıma kapasitesini düşürür.

 

Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 208

Eklenme Tarihi : 25.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.