MAKALELER / Döner Yeşil Garnitüründe Yeşilliklerin Mikrobiyal Temizliği






Döner Yeşil Garnitüründe Yeşilliklerin Mikrobiyal Temizliği:

 

1--Sirke evlerde uygun ve ucuz bir dezenfektan olarak kullanılagelmiştir, ancak rastgele oranda sulandırmaktadır. Bu araştırmada, piyasadan alınan üç farklı marka ticari üzüm sirkesi ve bir de üreticiden alınan geleneksel doğal sirkenin antimikrobiyal etkisi incelenmiş ve % 1.5 ile 6.25 arasında değişen oranda sulandırılan sirkenin, garnitürlerde saptanan mikroorganizmalar üzerine etkili olduğu saptanmıştır.

 

2—Bu temizlik yapılmalı aksi takdirde İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ayla Ünver Alçay tarafından gerçekleştirilen araştırmada;

 

2.1--30 numunenin 18'inde yüksek oranda 'Enterobacteriaceae' adı verilen sağlığa zararlı bakteri, üç örnekte 'E. Coli', üç numunede ise 'Staphylococcus' bakterisi belirlendi.

 

2.2--‘Sirke kullanın’ uyarısı-Araştırmada dönerin yanında servis edilen ve gün boyu açıkta bekletilen marul, maydanoz, soğan, havuç ve domatesten oluşan garnitürlerin laboratuvarda incelendiği bilgisini veren Dr. öğretim Üyesi Alçay, "Araştırma kapsamında ayrıca sebzelerin yıkanmasında ve dezenfeksiyonunda yaygın olarak kullanılan üç adet üzüm sirkesi alarak, sirkelerin garnitürlerde saptanan bazı bakterilere karşı antimikrobiyal etkinliğini de değerlendirildik, incelenen garnitür örneklerin altısında toplam bakteri sayısı yüksek olduğundan, tatmin edici olmayan mikrobiyolojik kalitede saptandı.

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 158

Eklenme Tarihi : 25.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.