MAKALELER / Latin Amerika İle İş Yapmak






Latin Amerika İle İş Yapmak:

 

1--Dünyada ham madde krizi var; ahşap, cam, maden, çelik, demir vs. bulunamıyor. Pek çok sektörde durum böyle. İşte Latin Amerika'da bunlar gibi ne arıyorsanız herşey var. Örneğin Paraguay'da 14 milyonluk büyükbaş hayvan var. Brezilya ve Kolombiya'da da durum benzer. Kahve, buğday, arpa, derseniz hepsi bol. Meyve çeşitleri sayılamayacak kadar çok. Hangi sektöre ne lazımsa mevcut.

 

1.1--Fiyat olarak da çok makul. Ulaşım uzak, dil engeli ve güvenlik tehlikesi var diye düşünenlere de sözüm var: Çin de uzak! İs-panyolca, Çince öğrenmekten daha kolay! Yıllardır o bölgeye seyahat ederim, hiç güvenlik sorunuyla karşılaşmadım. Üstelik Afrika'dan daha güvenli olduğu kesin.

 

2--Latin Amerika, iş yapmak için fırsatlar bölgesi; derya/deniz. Türkiye olarak atılım yaptığımız Afrika'ya göre çok daha büyük imkanlar mevcut. İnsan gücü Afrika gibi ucuz noktaları var, son 10 senedir ekonomileri stabil. Bugün Tanzanya'ya para göndermek istemezsiniz belki ama Brezilya'ya gönderirsiniz çünkü demokratik bir ülke. Banka sistemleri güçlüdür, paranıza el koyma riski yoktur. Öte yandan Latin Amerika ham madde, sanayi, tarım ve hayvancılık bakımından da gayet gelişmiş durumda.

 

3--Turizme gelince; Latin Amerika'yı, Asya'nın 15 sene öncesine benzetiyorum. 2009 yılında THY’nin Sao Paulo uçuşuyla ülkemize yönelik turizm ivme kazandı. O zamana kadar direkt uçuş yoktu, dolayısıyla misafir azdı. THY bugün; Buenas Aires, Bogota, Panama, Mexico City, Cancun, Karakas ve Havana'ya uçan, neredeyse Latin Amerika’nın her yerine ulaşan bir yapıya dönüştü. Turizmde gelecek görüyoruz ki bu uçuşlar artıyor. Latinler ülkemize genelde 15 günlük seyahat için geliyorlar. Türkiye'den Dubai, Mısır, İsrail, Rusya'ya gidenler oluyor.

 

4--Ülkemize her yıl yaklaşık 100 bin paket turla Latin turist geliyor, bu sayının önümüzdeki 10 yıl içinde 1 milyona ulaşacağını düşünüyorum. Çünkü bölgedeki ülkelerin nüfusları çok yüksek, turist potansiyeli var. Brezilya 235 milyon, Meksika 130 milyon, Kolombiya ve Arjantin 50’şer milyon nüfusa sahip.

 

4.1--Örneğin getirdiğimiz Latin Amerikalı turistler otellerdeki kahvaltılardan memnun değillerdi; çünkü zeytin, peynir, salatalık vs. yemezler; meyve veya patatesli yumurta diyebileceğimiz sadece tortilla yerler. Bunları çalıştığımız otellerden hep talep ettik, ama yaptıramadık bir türlü. Şikayetler gelmesin artık diye de otel işine girdik.

 

4.2—Cengiz Deveci-İstanbul Paraguay Fahri Konsolosu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Brezilya İş Konseyi Başkanı, DEİK Amerika Kıtası Koordinatör Başkan Yardımcısı, DEİK Türkiye - Paraguay İş Kon-seyi Kurucusu, Müstakil İş Adamları Derneği (MÜSİAD ) Diplo-matik İlişkiler Komitesi Meksika Başkanı sıfatlarımla bulunduğum her platformda bunları anlatmaya çalışıyorum

 

Kaynak:24-30.04.2022




Makalenin İzlenme Sayısı : 151

Eklenme Tarihi : 25.04.2022

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.