MAKALELER / Arı Ekmeği






Arı Ekmeği:

 

1--Eğriçayır Organik Arı Ürünleri, hem kendi kovanlarından hem de KONAR (Kontrollü Arıcılık) sistemiyle çalıştıkları işletmeler dahil yılda yaklaşık 1 ton organik sertifikalı arı ekmeği üretiyor. Aslında arıların bundan 50 katı kadar daha fazla ürettiğini söyleyen Eğriçayır Organik Arı Ürünleri Kurucusu Celal Çay, arıların beslenmesi için büyük çoğunluğunu kovanda bıraktıklarını, talep edilen kadar hasat ettiklerini ifade ediyor.

 

1.1--Bir yaş üstü çocukların günde beş, yetişkinlerin ise 10 adet tüketebileceğim belirten Çay, ayrıca arı ekmeğinin su, bal, süt, yoğurt veya tatlılarla karıştırılabileceğini söylüyor.

 

1.2--Çay, özellikle bağışıklığı artırıcı etkisi nedeniyle sabah öğünlerinde kullanılmasını da tavsiye ediliyor.

 

1.3--Arı ekmeği yeni bilinmeye başlayan, bilimsel çalışmalarda bile son altı-yedi senedir üzerine araştırmaların arttığı bir arı ürünü. Özelikle hastalıkların arttığı bu dönemlerde, insanların daha sağlıklı doğal ürünlere yönelimi de arttıkça arı ekmeğinin de bilinirliği ve tüketimi şüphesiz artacaktır.

 

1.4--Firma, organik sertifikalı arı ekmeğinin 100 gra¬mım 165 TL’ye satışa sunuyor. Çoğu siparişi kendi web sayfaları www.egricayir.com’dan aldıklarını söyleyen Çay, ileride market ve eczaneler de de satışının başlayacağının müjdesini veriyor.

 

1.5-- Leziz Arıcılık Gıda Kurucusu Halil İsmet Kahraman, arı ekmeğinin, arılar tarafından çiçeklerden toplanan polenin petek gözle¬rinde aylar içinde fermente olmasıyla oluşan polen bazlı bir arı ürünü olduğunu söylüyor.

 

2—Arı Ekmeğinin Faydaları:

 

1--Arı ekmeği vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri sağlar. Bilimsel kaynaklarda arı ekmeğinini K vitamini açısından zengin olduğu ve aynı zamanda yüksek miktarda B vitamini içerdiği belirtiliyor.

 

2--Bağışıklık sistemini güçlendirir ve kolestrolü düşürür.

 

3--Antioksidan aktiviteye sahiptir.

 

4--Doğal probiyotik özellikte olduğu için mide ve bağırsak sağlığını

düzenlemeye yardımcı olur.

 

5--Vitamin ve mineral içeriğiyle doğurganlığı destekler

 

6--Protein içeriği de yüksektir. Yaklaşık yüzde 35 protein içerir

 

7--Anemiye iyi gelir.

 

8--Hücrelerin yenilenmesini hızlandırır, anti-aging etkilidir.

 

9--Fiziksel ve zihinsel sağlığa iyi gelir.

 

10--Halsizlik ve iştahsızlığa iyi gelir

 

3--Arı ekmeği, polenin dış zarının arının kendi enzimleriyle sindirilip oluşan ve probiyotik nitelikte doğal bir arı ürünüdür. Kısaca polenin fermente halidir. Enzimlerle polenin dış zarının parçalanması bir fermentasyon işlemi olup, bu fermentasyonda yararlı bakteriler gelişmektedir. Bileşiminde bulunan Lactobacillus bakterileriyle doğal probiyotik bir gıdadır

 

4--Arılar doğadan topladıkları polenle arı ekmeği yapıyorlar ve 100 gram polenden 100 gram arı ekmeği çıkıyor. Güçlü bir vitamin ve enerji kaynağı olan arı ekmeğinin içeriğinde polenden daha fazla K vitamini ve altı kat daha fazla laktik asit bulunuyor.

 

5--Arı ekmeğinin toplandığı çiçeklerin polenine göre tadının değişiklik gösterdiğini dile getiren Kahraman, genellikle mayhoş bir ürün olduğunu ve gün¬de bir tatlı kaşığı tüketmenin yeterli olabileceğini de hatırlatıyor. Yapısmda yüksek miktarda antioksidan bulunduğunu da vurgulayan Kahraman, arı ürünlerine alerjisi olanların bu ürünü kullanmaması gerektiğinin de altını çiziyor.

 

6-- BEE’O ve BEE’O UP, yurt dışında ise BEE&YOU markasıyla, propolis, arı sütü, polen, arı elemeği ve ham bal; ayrıca arı ürünleri içeren yüzde 100 doğal karışımlar, tabletler, damlalar, spreyler ve cilt balam ürünleri üretiyor.

 

6.1--ABD, Güney Kore, Japonya, Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya, İsveç, İngiltere, Fransa, Kıbrıs, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Suudi Arabistan’a ihraç ettilderini de sözlerine ekleyen Samancı, Anadolu propolisini bir dünya markası yapma yolunda emin adımlarla ilerlediklerini belirtiyor.

 

6.2--Beeo’nun 190 gramlık kavanozlarda satışa sunulan arı ekmeği 150 TL. Ürünler, beeo.com. tr, Carrefour Gurme, Macrocenter ve Migros gibi bin 500 perakende satış noktasında, 25 bin eczanede yer alıyor.

 

Kaynak:Para Dergisi-10-16.04.2022





Makalenin İzlenme Sayısı : 200

Eklenme Tarihi : 25.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.