MAKALELER / Sürdürülebilir Gıda Üretimi-Böcekler





Sürdürülebilir Gıda Üretimi-Böcekler:

 

1--Mini hayvancılık” olarak adlandırılan böcek üretimi, özellikle geleneksel hayvancılıkla karşılaştırıldığında daha verimli. Bir kilo sığır eti üretmek için yaklaşık 25 kilo yem gerekir.

 

1.1--Aynı miktarda yem, on kat daha fazla yenilebilir böcek proteini üretebilir.

 

2--Böcek üretimi, mevcut çiftlik hayvanlarının üretimine kıyasla daha verimlidir; tüketilen yem ile elde edilen protein miktarı oranı böcekler için daha yüksektir.

 

2.1--Ayrıca böcek üretimi, geleneksel hayvancılığa göre daha çevre dostudur. Böceklerin bir kilogram et başına atmosfere saldıkları sera gazı ve amonyak miktarı çiftlik hayvanlarına kıyasla çok daha düşüktür.

 

3--Böcek üretimi, sığır yetiştiriciliği ile kıyaslandığın10 ila 80 kat daha az metan gazı ve 8-12 kat daha az amonyak üretir.

 

3.1--Bir kilo sığır eti üretmek için yaklaşık 15 litre su harcanırken, aynı miktarda böcek 4 litre su tüketimiyle üretilebilir.

 

3.2--BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) verilerine göre, dünya çapındaki tarımsal arazi kullanımının %70’i besi hayvanlarının yetiştirilmesine ayrılmış durumdadır. Böcek yetiştiriciliği, çok daha küçük bir alan gerektirir

 

3.3--insan tüketimi için olmasa bile böceklerin hayvan yemi olarak kullanılması oldukça önemli bir yaklaşım.


4--Araştırmacılar, böcek üretiminde ortaya çıkan atıkların gıda üretimine katkı sağlayabileceğini; tarımsal ürünlerin büyümesini, sağlığını, tozlaşmasını ve direncini geliştirebileceğini belirtiyor.

 

4.1--Böcek üretiminde ortaya çıkan başlıca atıklar, deri değiştirme sonrasında geride kalan kabuk (dış iskelet) ve dışkıdır. Bu kabuk ve dışkılar toprağa verildiğinde gübre işlevi görerek hem bitki büyümesini hem de sağlığını destekler.

 

4.2--Böcek dışkısı, bitki büyümesi için çok önemli olan ancak çoğu toprakta yeterli miktarda bulunmayan nitrojen açısından zengindir. Böcek kabukları, çoğu organizman için sindirimi zor bir polimer olan kitin bakımından zengindir.


4.3--Kitini sindirebilen bir dizi bakterinin hastalıklara ve zararlılara karşı bitkilerin daha dirençli olmasına yardımcı olduğunu belirten araştırmacılar, toprağa böcek kabuğu eklendiğinde, bu faydalı bakterilerin popülasyonlarının arttığını ifade ediyor.

 

5--Araştırmacıların “mini hayvancılık” olarak adlandırdığı böcek üretimi, özellikle geleneksel hayvancılıkla karşılaştırıldığında daha verimlidir. Bir kilo sığır eti üretmek için yaklaşık 25 kilo yem gerekir. Aynı miktarda yem, on kat daha fazla yenilebilir böcek proteini üretebilir. Bunun nedeni, böceklerin daha yüksek bir yem/protein dönüşüm oranına sahip olması ve bir ineğin vücut kütlesinin sadece %40’ı tüketilebilirken bir böceğin %90’ına kadarının yenilebilir olmasıdır.

 

Kaynak:HBT-S:312-17.03.2022- Murat Altaş

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 140

Eklenme Tarihi : 25.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.