MAKALELER / Yapay Zeka Müzisyen






Yapay Zeka Müzisyen:

 

1--Yapay zekayı müzik üretimin bir parçası haline getirme fikrinin harekete geçirdiği şirketlerin başında uzun süredir yapay zekaya yaptığı yatırımlarla adından sıkça söz ettiren Sony’i saymak mümkün.

 

2--Sony’nin Flow Machines adını verdiği yapay zekası, 2016’da biri pop diğeri caz türüne yakın iki şarkı bestelemeyi başardı. Flow Machines ilk olarak farklı türlerde 13.000‘den fazla parçayı analiz ederek işe başladı.

 

2.1--İncelediği parçalardaki müziğin genel yapısını, melodisini, ahengini analiz ettikten sonra kendi başına bir beste yapabilecek noktaya gelen Flow Machines beste sürecine Fransız besteci Benoît Carre’in bir müzik türü seçmesiyle başlıyor.

 

2.2--Carre şarkı sözlerini yazıp ekledikten sonra yapay zeka orijinal besteyi ortaya çıkartıyor.1 Bu yöntemle üretilen şarkılardan ilki 1960’ların efsane rock grubu The Beatles’ın bestelerini andıran Daddy’s Car diğeri ise Mr. Shadow isimli şarkı oldu.

 

3--Yapay zekayı dünyanın en büyük endüstrilerinden birinin bir parçası haline getirme fikri ünlü YouTube yıldızı Taryn Southern’i de etkilemeyi başardı. Southern, Amerika merkezli Amper isimli teknoloji şirketiyle işbirliği yaparak yapay zekanın ürettiği ilk müzik albümü I AM Al’ı üretmeyi başardı

 

3.1--Saniyeler içinde sıfırdan profesyonel bir beste üretmeyi başaran Amper, ciddi bir teorik müzik bilgisine sahip ve özellikle batı müziğine oldukça hakim. İnsan - yapay zeka işbirliği sonucunda ortaya çıkan bu ilk albümde, şarkılarda saniyede kaç vuruş olacağını (bpm), ritmi, şarkının ruh halini ve müzik tarzını Amper seçti.

 

3.2--Şarkı sözlerinin yazımı ve vokal melodilerinin oluşturulması görevini ise Taryn üstlendi.2 Taryn’in sözleri Amper’ın müziğiyle birleştirildi ve ardından Taryn’in vokali ile son ürün elde edilmiş oldu. Günümüz pop şarkılarına ciddi oranda benrın yapay zeka ile işbirliği yaparak birlikte müzik yapmalarına olanak sağlayacak özel müzik klavyesi DeepComposer’ı üretti

 

3.3--DeepComposer, dünyanın makine öğrenme teknolojisini kullanan ilk klavyesi ve kullanılabilmesi için öncelikle bir bilgisayara bağlanması gerekiyor. Bundan sonra kullanıcılar Amazon’un yapay zeka modellerinden yararlanarak kontrol paneline ulaşabiliyor.

 

3.4--Makine öğrenme modelleriyle beslenen klavye ardından örneklere dayanarak metin yazabiliyor veya melodi oluşturabiliyor. Kullanıcılar yapay zeka eşliğinde oluşturdukları bu melodiler ile çeşitli müzik türlerinde parçalar üretebiliyor


3.5--DeepComposer ile ilgili en merak edilen noktalardan biri olan “yapay zekanın belirli bir müzik türüne göre nasıl parça oluşturduğu” sorusunu ise AWS mühendislerinden Mike Miller, yapay zeka öğrenebilen bir teknoloji yanıtını veriyor. Geliştirdikleri yapay zekayı yoğun bir eğitim sürecinden geçirdiklerini ve halihazırda kayıtlarda olan pek çok müzik parçasını bu teknolojiye entegre ettiklerini, bu büyük verinin DeepComposer’ın yeni parçalar oluşturmasında kilit rol üstlendiğini söylüyor.

 

3.6--Tamamen profesyonel bir müzik parçası üretmek pek mümkün görünmese de, DeepComposer melodiler oluşturan yapay zeka modelleri ile neler yapılabileceğini göstermek adına çarpıcı bir öncü örnek.

 

4—Yorum:Hem her türde Sırf üretmeye dayalı ticari bir anlayışla üretilen müzik parçaları ile müzisyenler aç mı kalacak yoksa her müzisyen bu teknolojik aracı bir alet gibi kullanarak yeni parçalar üretmeye mi koyulacak.

 

Kaynak:HBT-S:317-21.04.2022




Makalenin İzlenme Sayısı : 156

Eklenme Tarihi : 25.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.