MAKALELER / Kanser-Statinler Kanseri Önlüyor mu






Kanser-Statinler Kanseri Önlüyor mu:


1--Kanser hastalarının birçoğu teşhis edilen ilk tümör yüzünden değil, ilk tümörden yayılan metastazlar yüzünden hayatını kaybediyorlar. Kanserin ne zaman yayılacağı büyük ölçüde genetik işarete bağlı. Ayrıca stres veya bazı kemoterapi ilaçları gibi faktörler bile, metastazlar için uygun bir zemin oluşturabilirler.

 

2--Charite Tıp Üniversitesi’nden Ulrike Stein ve Robert Preiner kısa bir süre önce diğer bir risk faktörü saptadılar. Birçok kanser hücresinde bulunan MACC1 geni de metastaz oluşumunu tetikliyor. MACC1 ’in anahtar faktör rolü şimdiye kadar yirminin üzerinde tümörde kanıtlandı. Bu yüzden araştırmacılar bu geni etkisiz hale getiren ya da en azından engelleyen bir etki maddesi arayışındaydılar.

 

2.1--Ve yüksek kolesterole karşı kullanılan yedi farklı statinin, MACC1 genine bağlı metastaz oluşumu üzerinde etkili olduğu saptandı. Aralarında Fluvastatin, Atorvastatin veya Simvastatin gibi etki maddeleri kanser hücrelerindeki söz konusu genin etkinliğini ölçülebilir oranda engelliyor - her ne kadar hepsi eşit oranda etki göstermese de.

 

3--Uzun vadede statin alan 277.000 hastanın sağlık verileriyle yapılan değerlendirmeler sonucunda da, statin alan hastalarda kanser riskinin yarı yarıya düştüğü görüldü. Ve bu hastalar kansere yakalandıkları zaman da hayatta kalma şansları daha yüksek.

 

3.1--Kanser önleyici etki en çok da Atorvastatin etki maddesinde görüldü. Flu-vastatin, Pravastatin ve Rosuvastatin gibi etki maddeleri de iyi etki yapıyor. Ancak Simsimvastatinin etkisinin çok zayıf olduğu görüldü.

 

3.2--Araştırmacılar statinlerin kanser önleyicisi olarak alınması konusunda uyararak bu etki maddelerin ancak doktor kontrolünde alınabileceğinin altını çiziyorlar.

 

Kaynak:HBT-Cholesterol-lowering drugs may slow down metastases, Science, 28.02.2022.




Makalenin İzlenme Sayısı : 135

Eklenme Tarihi : 08.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.