MAKALELER / Ters Ozmoz ta Filtre Kalınlığı Değil Filtre Yoğunluğu Daha Önemli






Ters Ozmoz ta Filtre Kalınlığı Değil Filtre Yoğunluğu Daha Önemli:

 

1--Penn State Üniversitesi, Texas Üniversitesi, Iowa State Üniversitesi, Dow Kimya şirketi ve DuPont Su Çözümleri tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada, membranların sudaki mineralleri nasıl filtrelediği konusunda önemli bir bulgu elde edildi. Makale, 31 Aralık’ta Science’da Online olarak yayımlandı.

 

1.1--Araştırmaya Texas Üniversitesi çevre mühendisliği bölümünden Prof. Manish Kumar ile birlikte liderlik eden Penn State Üniversitesi kimya ve malzeme bilimleri mühendisi Prof. Enrique Gomez, "Yıllardır kullanılıyor olmalarına rağmen, su filtresi membranlarının nasıl çalıştığına dair çok fazla bilgimiz yoktu.

 

1.1.1--Membrandaki yoğunluk dağılımını nano ölçekte kontrol etmenin, su üretimi performansında önemli fark yarattığını bulduk" diyor

 

1.2--Ekip, atomik seviyede detaylı görüntü verebilen ve malzemenin kimyasal yapısını ortaya çıkaran bir elektron mikroskobu kullanarak desalinasyon membranlarının yoğunluk ve kütle açısından tutarsız olduklarını ortaya çıkardı ve yoğunluk farklarının 1 nanometre (bir DNA iplikçiğinin yarı¬çapından daha küçük) çözünürlükte 3 boyutlu haritalamasmı yaptı.

 

1.3--Gomez, membran yoğunluğunun rolünü bu teknolojik gelişme sayesinde daha i) anlayabileceğimizi düşünüyor

 

2--Gomez’e göre; bir anlamda zar genelinde daha istikrarlı bir yoğunluğun, su üretimini maksimum seviyeye çıkartma açısından kalınlıktan çok daha önemli olduğu ortaya çıkmış oldu.

 

2.1--Bu bilgi kullanılarak membran verimliliği %30 ila 40 seviyesinde artabiliyor ve dolayısıyla daha az enerji kullanılarak daha fazla su filtrelene- biliyor.

 

2.2--Bu da potansiyel olarak günümüzde kullanılan desalinasyon süreçlerinin daha düşük maliyetlerle gerçekleşmesini sağlayabilir

 

3--Kumar: “Suyun bunlardan nasıl geçtiğini tam olarak bilmiyoruz, dolayısıyla son 40 yıl içindeki tüm gelişmeler, bir nevi karanlıkta gerçekleşti”.

 

4--Ters ozmoz membranlar, bir yönden basınç uygulanarak kullanılıyor. Mineraller bir tarafta kalırken, su diğer tarafa geçiyor. Araştırmacılar, membran kullanılmayan desalinasyon süreçlerine nazaran çok daha verimli olsa da, ters ozmozda büyük miktarda enerji tüketildiğinin altını çiziyorlar.

 

4.1--Araştırma ekibi, membran yapıları üzerinde çalışmaya devam ederken aynı zamanda desalinasyon işleminde gerçekleşen kimyasal reaksiyonları da inceliyor.

 

4.2--Ekip, farklı malzemelerden en iyi filtreleri geliştirmek, böylece bakteri gelişimini uzun vadede engelleyen sürdürülebilir ve dayanıklı membranlar üretmek için tekniklerini daha yüksek performanslı malzemelerde kullanmayı amaçlıyor.

 

4.3—Yorum:Ters ozmozta harcanan enerji için

1-filtre verimi ile ters orantılı

2—filtre kalınlığı ile doğru orantılı

3—debi ve basınç kaybı ile doğru orantılı olarak formüle edilebilir mi

 

Kaynak:Popular Science

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 158

Eklenme Tarihi : 08.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.