MAKALELER / Depresyon-Erken kalkmak Depresyonu Önlüyor






Depresyon-Erken kalkmak Depresyonu Önlüyor:

 

1—Yapılan bir uyku araştırması çerçevesinde katılımcılardan bir kısmı taşınabilir uyku takipçisini kullandıkları gibi tüm katılımcılara uyku alışkanlıkları soruldu. Gen analizi içinse iç saat üzerinde etkili olan ve biyolojik ritmimizin yüzde 12 ila 42’sini belirleyen 340 gen varyantı değerlendirildi.

 

1.1--Sonuçlara göre kalıtsal yapıları nedeniyle erken kalkan kişiler, çok ender olarak ağır depresyon geçiriyorlar. Yani kişiler ne kadar erken kalkarsa depresyon riski de o denli azalıyor. ‘Yani depresyon riski her saat başına % 23 oranında düşüyor’ diyor araştırmacılar.

 

2--Erken kalkmanın olası koruyucu etkisini araştırmacılar, gün ışığının beyindeki uyarı maddeler üzerindeki etkisi ve sabah güneşiyle sağlanan olumlu ruh haliyle açıklıyorlar.

 

2.1-- Özellikle de sabah güneşi iç saatimizi, gün saati ile senkronize ediyor. Ayrıca ışık “mutluluk hormonu” olarak bilinen serotoninin salgısını tetikliyor. Serotonin eksikliğinin depresyona neden olduğu da biliniyor.

 

2.2--Uzmanlara göre, geceleri geç saatlere kadar uyanık kalanlarda depresyonun riskinin daha yüksek olması, bu kişilerin günün ritmine ayak uydurmakta zorlanmalarıyla ilgili olabilir.

 

3--Araştırmacılar kronotipe bakmaksızın herkese güne balkonda veya bahçede başlamalarını öneriyorlar. Sabah ışığının olumlu yanlarından faydalanabilmek için işe bisikletle gitmek de önerilenler arasında.

 

3.1--Gece uyanık kalanlara ise özellikle de ekranların mavi ışığından sakınmaları önerilmekte. Özellikle cep telefonu, tablet veya bilgisayar, uykuya yatmaya yakın bir zamanda kullanılmamalı. Çünkü bunlar uyku hormonu olan melatoninin yeterli miktarda salgılanmasını önle-yerek, uykuya dalmayı zorlaştırmakta.

 

Kaynak:HBT-- Genetically Proxied Duirnal Preference, Sleep Timing, and Risk of Majör Depressive Disorder, Jama Netvvork,-26.05.2021

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 178

Eklenme Tarihi : 08.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.