MAKALELER / Parklar-Kent Parkları Nitelik ve Niceliklerini Kaybetmeye mi Başladı






Parklar-Kent Parkları Nitelik ve Niceliklerini Kaybetmeye mi Başladı:

 

1—Kent parklarının planlanmasında, çağımızın yaşam tarzı, kentin taşıdığı kimlik, gelişmişlik düzeyi, parkların standartlarında ve fiziksel özelliklerinin belirlenmesinde etkendir.

 

1.1--Sanayileşmiş ülkelerdeki büyük kentlerde, yeşil alan ve parkların kent insanının açık hava gereksinimlerini karşılaması önem kazanmakta ve bu gibi alanların planlanmasına önem verilmektedir.

 

1.2--Bu nedenle kentlerdeki ilgili kuruluşlar, daha fazla park ve boş zaman değerlendirme alanları edinmek,mevcutları ise korumak ve sürdürmek gereksinimini duymaktadırlar.

 

1.3--Ancak, günümüzde post modern süreçle birlikte kent parklarının sosyal boyutu ihmal edilmiş görünmekte ve diğer tüm kentsel mekanlar gibi parklar da piyasaya uygun olarak şekillendiği düşünülebilir.

 

2--Modern dönemle sosyal yaşamın önemli bir parçası haline gelen ve toplumsal yapıyı şekillendirmek için bir araç olarak görülen kent parkları, postmodern süreçle birlikte ya turizm ve ticari yatırımlar için tasarımın merkezine yerleştirilmiş ve tematik park işlevi ile yeniden hayat bulmuş veya yeni rant alanları oluşturmak için işlevlerini kaybetmişlerdir.

 

2.1--Kent merkezi içerisinde yaşayan orta ve alt gelir gruplarına yönelik kent parkları nitelik ve niceliklerini kaybederken, üst gelir grupları ise kentin çeperlerinde güvenlikli ve ücretli yeni rekreasyon alanları oluşturmuşlardır.

 

3—Yorum:Belediyeler parkların bakımını düzenli yapmalı ve parkların her yıl daha fiziki ve sosyal olarak daha ileri hale getirilmesi için çaba harcanmalı her parkın gelşimi ayrı bir organizma gibi takip edilmelidir.Yoksa parkı yapıldığı gibi bırakmak yapılan onca yatırıma karşı olmaması gereken bir durumdur.

 

Kaynak:Uluslararası Mimarlık ve Tasarım Sempozyumu-Modern Ve Postmodern Süreçte Kent Parklarının Sosyal Sürdürülebilirlik Açısından Değerlendirilmesi-Tuğba Dönmez1, Elif Kutay Karaçor2-Düzce Üniversitesi, Orman Fakültesi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Düzce / Türkiye-

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 161

Eklenme Tarihi : 08.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.