MAKALELER / İstanbul Küreselleşme Kıskacında Büyüyen İstanbul Parçalanan Peyzajları






 İstanbul Küreselleşme Kıskacında Büyüyen İstanbul Parçalanan Peyzajları:

 

1—Yapılan kaynak çalışmada İlgili İmar planları, uydu görüntüleri ve fotoğrafların karşılaştırılmasıyla, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 3. havalimanı ve Kanal İstanbul projeleri ile doğal peyzajların ilişkisi ve konumları haritalandırılarak sosyal ve ekolojik boyutta mekânsal öngörüler ortaya konulmuştur.

 

1.1--Ayrıca, ulusal ve uluslararası düzeyde “peyzaj” ve “küreselleşme” konularının bir arada ele alındığı çalışmalar literatür tarama yöntemiyle değerlendirilmiştir.

 

2--İstanbul geçmişte pek çok uygarlığa başkentlik yapmış, kültürel ve tarihi dokusunun yanı sıra ekolojik zenginlikleri ile uzun zamandır bir çekim merkezi özelliği göstermektedir.

 

2.1--Ancak, 1970li yılların sonuna doğru küreselleşme kavramının giderek kentlerde mekansallaşması, özellikle İstanbul gibi çok kültürlü ve kozmopolit kentlerde toplumsal ve ekolojik çerçevedeki mekansal dönüşümleri beraberinde getirmiştir.

 

2.2--Bu dönüşüm kent ve mahalle ölçeğinde peyzajları etkileyerek, toplumsal yapıda ayrışma ve kenti besleyen havza, orman gibi ekolojik açıdan önemli alanların parçalanması biçiminde gerçekleşmektedir.

 

3--Bulgular: Yapılan analizler neticesinde başta su havzaları ve habitat alanları olmak üzere doğal peyzaj alanlarının kentin küreselleşmesine katkı sağlayacak projelerden etkilendiği / etkileneceği tespit edilmiş,ayrıca yine bu alanlardaki sosyal dokunun da değişim göstereceği ve ekonomik ayrışmaya dayalı yeni yerleşim alanlarının şimdiden ortaya çıktığı belirlenmiştir.

 

3.1--Özellikle hem sokak hem de kent ölçeğinde peyzajların çeşitli kentsel projeler aracılığıyla parçalanmasının ekolojik ve toplumsal sonuçları ortaya konmuştur.

 

4—Kısa dönemde sadece ekolojik ve toplumsal düzeyde görülen parçalanma ve bozulmanın önlem alınmadığı takdirde uzun dönemde küreselleşme beklentilerinin aksine ekonomik düzeyde de bozulmalara neden olacağı öngörülmüştür.

 

5—Yorum:Yapılan bir bilimsel çalışmada ihlas Marmara evleri ile eski istanbulda bir mahallenin kaotik bir sayı olan fraktal boyutları hesaplanmış ve eski istanbuldaki mahallenin fraktal boyutu yüksek çıkmıştır.İnsanlar eski istanbulu özlemekte.Eski bakçeli evleri-çatıda yuva yapan serçeleri-kedisi köpeği ve bahçedeki ağaçları ile eski istanbulu özlemekte.

 

5.1—Bu anlamda İBB-Kent konseyi-İlçe belediyeleri ve ilgili kurumlar Rio de jenerioya dönmeye başlayan İstanbulu-İstanbulun ilçelerini eski 1950 li yıllardakine yakın nasıl getirebiliriz gereken tedbirler nelerdir diye çözüm üretmeli.

 

Kaynak: Uluslararası Mimarlık ve Tasarım Sempozyumu --Küreselleşme Kıskacında Büyüyen İstanbul Parçalanan Peyzajlar-Berfin Şenik1, Elif Kutay Karaçor2-1-2 Düzce Üniversitesi, Orman Fakültesi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Düzce / Türkiye

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 184

Eklenme Tarihi : 08.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.