MAKALELER / Brokoli Sağlığa Faydaları






Brokoli Sağlığa Faydaları:

 

1--Brokoli glukozinolat adı verilen kükürt içeren bir bitki bileşiğinin yanı sıra sülforatan adı verilen bir yan ürün açısından da oldukça zengindir. Yapılan çalışmalar sonucunda bu her iki bileşiğinde kansere karşı koruma yeteneği olduğu tespit edildi.

 

2--Üstelik diğer kronik rahatsızlıkları da önleyebilme kapasitesine sahip olan bu sebzenin, kalp hastalığı gibi kronik sorunlarla bağlantılı olan çeşitli iltihaplanma belirtilerinin seviyelerini azalttığı tespit edildi.

 

3--Bir fincan (91 gram) çiğ brokoli, günlük K vitamini ihtiyacının %77'sini, C vitamininin %90'ını ve yüksek oranda folat, manganez ve potasyumu bir arada sunar.

 

4-- Yapılan araştırmalar brokoli gibi turpgillerden sebze yemenin belirli kanser türlerine karşı koruma sağlayabileceğini göstermiştir. Brokolinin etkili olduğu kanser türleri aşağıdaki gibidir.

 

Meme Kanseri,Prostat Kanseri, Mide Kanseri , Kolorektal Kanserler ,Böbrek kanseri , Mesane Kanseri

 

5--Brokoli diyabetli kişilerde kan şekeri kontrolünü destekler.  Brokolinin zengin antioksidan içeriği sayesinde insülin direnci ve pankreas hücre hasarının azalmasına yardımcı olur.

 

6--Birkaç çalışma, brokolinin kalp sağlığını çeşitli şekillerde destekleyebileceğini göstermektedir.

 

6.1--Yüksek “kötü” LDL kolesterol ve trigliserit düzeylerinin kalp hastalığı için başlıca risk faktörlerini oluşturur.  Yapılan araştırmalar trigliseritlerin ve “kötü” LDL kolesterolün önemli ölçüde azaldığını göstermiştir. 

 

6.2--Brokolideki belirli antioksidanların genel kalp krizi riskinizi ortadan kaldıran etkiye sahiptir.

 

7--Brokoli,   sağlıklı bağırsak fonksiyonunu ve sindirim sağlığını destekleyebilen lif ve antioksidanlar açısından zengindir. Bağırsak düzenliliği ve kolondaki güçlü

 

8--Brokolide bulunan bazı besinler ve biyoaktif bileşikler, zihinsel gerilemeyi yavaşlatabilir ve sağlıklı beyin ve sinir dokusu işlevini destekler. Aynı zamanda kaempferol maddesinin felç gibi beyin hasarı insidansını ve nöral doku iltihabını azalttığı tespit edilmiştir.

 

9--C vitamini,  bağışıklık fonksiyonu için en temel bileşenlerden biridir. C vitamini de çok iyi bir C vitamini kaynağıdır. Yarım fincan (78 gram) pişmiş brokoli porsiyonu, bu vitamin için RDI’nin %84’üne sahiptir.

 

10--Brokoli, iltihabı azaltmak, kan şekeri kontrolünü iyileştirmek, bağışıklığı güçlendirmek ve kalp sağlığını geliştirmek gibi çeşitli şekillerde sağlığınızı iyileştirebilecek, besin açısından zengin bir sebzedir


Brokolinin Sağlığa Faydaları-2:

 

1--Brokoli ve yoğurdu birlikte yemek kanserini önlüyor.Brokoli, kanserle mücadele eden sülforan maddesini içeriyor. Yoğurt ise içerdiği probiyotikler ile mide ve bağırsaktaki bakterileri önlemeye yardımcı oluyor.

 

2--Uluslararası yapılan bir araştırmaya göre, düşük maliyetli bu besinler ile zararlı bakterilerden kurtulmak mümkün. Yoğurt bağırsak kanseri hücrelerinin yüzeyine yapışarak probiyotik hale gelir. 


2.1--Brokolide bulunan anti kanser maddelerini hücrelere enzim olarak salgılar. Sonuç olarak yoğurt ve brokoli kombinasyonu tümörlerin %75'ini yakalayarak kanseri tedavi eder.

 

3--Brokoli ve yoğurt karışımı göğüs ve mide kanseri gibi diğer kanser türlerinden kaynaklanan hücreleri de yok eder

 

4--Bağırsak hastalıklarının genellikle yağ oranı yüksek ve lif oranı düşük besinler tüketilmesinden kaynaklanabilmekte. Yağlı yemekler yapma

 

4.1--Obezite, kırmızı et, alkol, tütün kullanımı ve fiziksel egzersiz eksikliği de kolon kanseri riskinde artış gösterir. Bağırsaklardaki bakterilerden kurtulmak için günde ufak bir porsiyon brokoli ve yoğurt tüketebilebilir.

 

Kaynak: 


1--http://www.turkiyegazetesi.com.tr/saglik


2--https://www.sabah.com.tr/

 3-- birunihastanesi.com.tr

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 218

Eklenme Tarihi : 08.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.