MAKALELER / Rüzgar Santrali Kurmanın Faydası-Küçük Ölçekli









Rüzgar Santrali Kurmanın Faydası-Küçük Ölçekli:

 

1--Küçük ölçekli rüzgar yatırımını cazip kılan önemli bir unsur da kurulum maliyetinin % 25'inin peşin, kalanın ise 12 veya 24 ay boyunca elektrik faturası öder gibi ödenebilmesi.

 

2—Rüzgar Santrali kuran Eco Enerji'nin müşterileri arasında oteller, fabrikalar, hastaneler, karakollar, benzin istasyonları, okullar, üniversiteler gibi pek çok kurum ve kuruluş yer alıyor.

 

2.1—Genel Koordinatör Karapınar'ın verdigi bilgiye göre, 40 daireli bir binada her ay hane başına ortalama 50 lira elektrik faturasi ödeniyor. Bu da toplamda 2 bin liralık bir fatura demek.

 

2.2--Söz konusu binanın elektrik ihtiyaci 30-40 kWh. Dolayısıyla 50 bin euro'luk bir santral kurmak gerekiyor. 

50 bin euro 40 haneye bölündüğünde günde ise hane basma 1.250 euro düşüyor.

 

2.3--Bu da 24 ay taksitle ödendiginde ayda yaklaşık 52 euro'ya denk geliyor.

 

2.4--En küçük türbinin kurulumu bir ayda tamamlanabiliyor. 250 kWh'lik türbin 55 günde teslim edilebiliyor.

 

2.5--Ancak Karapınar, en çok siparişin 500 kWh'lik türbinler için geldiğini söylüyor.Çünkü bu ölçekteki türbinler daha fizibıl bulunuyor.

 

3--Rüzgar santrali kurarak kendi elektriğini üretmeye başlayanlara Çesme'deki Ilıca Oteli örnek gosterilebilir. Bu otel, ilk aşamada 50 kWh'lik türbini hayata geçirdi. geçirdi. Ayda ortalama 47-53 bin lira elektrik faturasi ödeyen Ilıca Oteli, ihtiyacını kendi karşılayabilmek için 33 bin liraya türbin kuruyor.

 

3.2--Rüzgardan kendi elektriğini üreten bir diger girişimci de Izmir Balıklıova'da besi çiftliği işletmesi-Pınar Et için hindi üreten firma, ayda 300-400 lira arasmda degişen elektrik faturasim düşürmek için 20 kWh'lik türbin kurdu.Türbinlerin kurulum maliyeti ise 32 bin lira oldu.

 

4—Üretilen elektrik fazlaysa şebekeye satılabiliyor.Üretici birim elektrik tükettiyse ve rüzgar türbini de 100 birim üretip şebekeye vermişse alacak verecek kalmiyor. Ancak bina 80 birim elektrik kullandı ve RES havuza yani şebekeye 100 birim elektrik verdiyse o zaman TEDAŞ ın apartmana 20 birim borcu oluyor. Aksi durumda da bina sakinleri aradaki farkı TEDAŞ'a elektrik faturasi olarak ödüyor.


5--En sağlam enerjiler nükleer ve rüzgar enerjisi olarak düşünülebilir.Zira dünya mini buzul çağına girse güneş enerjisinden faydalanma oranı düşebilir.Fosil yakıtlar ise küresel ısınmayı artırdığı için temiz enerjiler değildir.Sonuç olarak çatı titi rüzgar türbinleri-büyük ölçekli rüzgar türbini enerji santralları-paket tipi veya büyük nükleer santrallar enerji güvenliğinde önemli araçlar olarak kabul edilebilir.


6--Rüzgar Santralı Maliyeti:

 

9.1--Standart bir rüzgâr santralı yapımında inşaat mühendisliğine ait iş kalemlerinin toplam maliyetteki yaklaşık payı,

%4’ü……………. ………….temel-yapı,

%2’si ……………………….arazi düzenlemesi ve

%1’i de ………………………yollar olmak üzere toplam %7 civarındadır.

 

9.2--Kurulu gücü 1,5 MW, kanat çapı 77 m olan ve 20 yıllık ekonomik ömürlü bir santral için maliyetin 2.000.000 ABD doları mertebesinde olduğu kabul edilirse yapı işinin tutarının 140.000 ABD dolarından fazla tuttuğu kabul edilebilir.

 

Kaynak:Para Dergisi





Makalenin İzlenme Sayısı : 720

Eklenme Tarihi : 11.10.2019

Önceki sayfaya geri dön.