MAKALELER / Kızılcık Sağlığa Faydaları






Kızılcık Sağlığa Faydaları:

 

1--100 gramında ortalama 300 kalori bulunan kızılcıkta ayrıca sodyum, potasyum, karbonhidrat, diyet lifi, şeker, protein, kalsiyum, demir ve magnezyum da bulunur.

 

2—Yapısında

1--kanser ve diyabetle mücadele eden ursolik asit,

2--uyku hormonu olarak bilinen melatonin,

3--vücut için adeta bir koruyucu ordu olma işlevi gören flavanoidler,

4--kansere karşı mücadele eden hücre koruyucusu kateşin, epikateşin ve terpenoid ile

5--ateş düşürmeden yara iyileştirmeye dek birçok olumlu etkide payı olan iridoit türü maddeler bulunur.

 

6--Özetlediğimiz içeriği ile bakterilere (antibakteriyel), alerjilere (antihistaminik ve antialerjik, kanser hücrelerine (antikanserojen) ve mikroplara (antimikrobiyel) karşı mücadele eden bir yapısı olan kızılcık, aynı zamanda sıtma (antimalaryal) ve diyabet (antidiyabetik) ile de savaşan bir farmakolojik yapıya sahiptir.

 

7--Zengin muhteviyatında kılcal damarları sağlamlaştırarak esneklik oranını yükselten, kan basıncını olağan seviyede tutan, kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşüren, kan şekerini düzenleyen ve uykusuzluk problemini önleyerek vücudun biyoritmini düzene sokan maddeler vardır.

 

8--Kalp ve damar sağlığı açısından faydalıdır. Ayrıca kalp krizi ve felç gibi rahatsızlıklar geçirenlerin iyileşme süreçlerini hızlandırmaktadır

 

9--sıtma, kalın bağırsak iltihapları, karaciğer zafiyeti ve ağız yaralarına da şifadır.

 

10--Başta göğüs, kolon, akciğer ve prostat olmak üzere birçok kanser türüne karşı mücadele etmekte, kanserli hücrelerin büyümesini engelleyerek koruyucu işlev görmektedir.

 

11--Halk arasında yaygın olarak deri hastalıkları ve metabolik rahatsızlıklara karşı kullanılır. Aynı zamanda kızılcıktan dizanteri ilacı da yapılmaktadır.

 

12--Kızılcıkta bulunan proantosiyanidin maddesi diş etleri üzerinde koruyucu bir tabaka meydana getirerek dişleri korumakta, tartar ve plak gibi diş sorunlarının önüne geçerek beslenme sürecinde alınan asitlerin dişlere verdiği zararı minimize etmektedir.

 

13--Antiseptik niteliklerinden dolayı yaraların iyileştirilmesi için birebir olan kızılcık, mikropları etkisiz hale getirmekle kalmamakta, aynı zamanda yoğun antioksidan içeriği dolayısıyla parlaklık vererek yaşlanma etkilerini azalttığı cilde de ziyadesiyle iyi gelmektedir. Evde kolaylıkla yapılabilecek basit bir kızılcık maskesi ile cildi sıkılaştırmak mümkündür.

 

14--Suyu, şerbeti ve hoşafı idrardaki asit miktarını arttırmak suretiyle böbrek taşı rahatsızlıklarına iyi gelmekte, ilave olarak böbrekte taş oluşumunu da engellemektedir. İdrar yolu enfeksiyonları için iyi bir şifadır.

 

15--Obezite ve diyabet riskini azaltmakta, sinirleri koruyucu ve hafıza kaybını önleyici niteliğiyle beyin sağlığına yarar sağlamakta,

 

16--ayrıca cinsel gücü arttırıcı etkiye sahip olduğu düşünülmektedir.

 

17--Özellikle çay olarak tüketildiğinde soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi viral rahatsızlıkların tedavisinde etkin bir mücadele aracıdır. Nitekim bağışıklık sistemini tahkim ederek vücut direncini arttırmakta,

 

18--mideye yönelen zararlı bakterileri bertaraf ederek mide sağlığını olumlu etkilemekte ve sindirim sistemini güçlendirerek ülser türü rahatsızlıkları ferahlatmaktadır.

 

Kaynak: https://www.star.com.tr/




Makalenin İzlenme Sayısı : 143

Eklenme Tarihi : 08.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.