MAKALELER / Kiraz Sağlığa Faydaları





Kiraz Sağlığa Faydaları:

 

1--Kirazlar antioksidan özellikleriyle bilinir. Aynı zamanda iyi bir C vitamini ve karoten kaynağıdır.

 

2--Lif ve potasyum bakımından zengindirler, bu da onlara idrar söktürücü özellikler verir ve ayrıca bağırsak geçişini iyileştirirler.

 

3—Yapılan bazı çalışmalar kirazların yüksek konsantrasyonda melatonin (uyku hormonu) içerdiğini göstermiştir.

 

3.1-- Yeterli melatonin içeren bitkileri tüketmek, serbest radikallerin neden olduğu hasara karşı koruma sağlayabilir. Melatonin bir uyku düzenleyici olduğu için uykusuzlukla savaşmaya da yardımcı olabilir.

 

4--Tatlı kirazlar ve turta kirazları C vitamini kaynaklarıdır. Hem kiraz hem de ekşi kiraz bakır kaynağıdır.

 

4.1--Tatlı kiraz, insanlar için bir demir kaynağıdır. Hem tatlı kiraz hem de ekşi kiraz, manganez kaynaklarıdır.

 

 5--Bu meyvenin ana fenolik bileşikleridir. Bitkilerde bulunan bu bileşiklerin çoğu gibi, vücuttaki serbest radikalleri nötralize etme ve böylece çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasını önleme kabiliyetine sahiptir: kanserler, kardiyovasküler hastalıklar ve çeşitli kronik hastalıklar.

 

6--Kirazın ağrı kesici ve kas iyileştirici etkilerinin kaynağı onlardan gelmektedir. Araştırmacılar ayrıca, iltihaplanma varlığında, sıçanlara uygulanmalarının ödemi azaltmanın yanı sıra ağrıya duyarlılıklarını da azalttığını bulmuşlardır.

 

6.1--Ek olarak, antosiyaninlerin sinir hücrelerini oksidatif stresin neden olduğu hasardan koruduğu düşünülmektedir.

 

7-- İnme riskine karşı koruyor: Kan basıncında azalma, kalp damar hastalığı ve inme riskine karşı koruyucu olma özelliği taşımaktadır. Özellikle yaz aylarında sıcaklık artışıyla beraber sorun yaşayan tansiyon hastalarının günlük beslenmesinde kiraza yer vermesi gerekmektedir.

 

8--Cilt sağlığına faydalı: C vitamini, A vitamini ve polifenolleri bir arada bulundurması sayesinde cilt dokusu için de olumlu etkiler sağlamaktadır. Böylelikle yaz boyu güneş ışınlarına maruziyetin artmasıyla bozulabilen cilt sağlığını korumaya da yardımcı olur.

 

9--Kiraz sapı ödem şikayetini azaltıyor: Kiraz sapının kaynatılarak suyunun içilmesi uzun yıllardır kabızlık ve ödem şikayetinin çözümü için kullanılan bir yöntemdir. Kiraz ve kiraz sapı suyu bağırsak hareketlerini artırıcı ve vücuttan su atımını uyarıcı etki gösterebilmektedir.

 

10--Kiraz hem kolesterolü hem de kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilir.

 

11-- Bağırsak sağlığına da iyi gelen kiraz, kabızlığı önlemede etkilidir ve iyi bir sindirim düzenleyicidir.

 

12--Böbrek taşı problemi yaşayanlar için de ideal olan kirazda bulunan kinik asit, böbreklerin taş ve kum yapmasını önleyebilir ve varsa zamanla dökülmesine yardımcı olabilir.

 

13--Kandaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olabilir. Bunun yanında aşırı ilaç tüketimi ile karaciğerde oluşan yükün azaltılmasında yardımcı olabilir.

 

14--Sigarayı bırakmak isteyen kişilere de faydalı olan kiraz, nikotinin vücuttan atılmasında yardımcı olur.

 

Kaynak:

1--https://www.cnnturk.com/saglik/kirazi

2-- https://www.memorial.com.tr/

3-- https://www.hurriyet.com.tr/




Makalenin İzlenme Sayısı : 133

Eklenme Tarihi : 08.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.