MAKALELER / Dişleri Korumak İçin Öneriler






1--Dişleri Korumak İçin Öneriler:

 

1—Tatlıları bir bar bardak su ile yemek gerekir.Tatlı veya başka bir yiyecek yedikten sonra su içerek ağzı çalkalamak en kolay metottur.

 

2--Şekersiz sakızlarla dişlerin arasındaki yiyecek artıkları temizlenebilir.

 

2.1--Dişe en zararlı besin şekerdir. Özellikle çocukların çok sevdiği, yapışkan yumuşak şekerler, çikolata kaplı gofretler…  Bu tür şekerler dişlerden kolay temizlenmiyor.

 

2.2--Ağız içindeki bakteriler, diş yüzeyine yapışan bu şekerleri kullanıp asit üretiyor ve bu asitte dişi eritiyor. Gıda alımından sonra 30 dakika içinde hızlı bir şekilde çürüme başlıyor.  Bu yüzden yapışkan, karamelize, macun tarzı şekerlerden uzak durulmalı.

 

3—Sofrada peynir bulundurmak önemli.Yemeğin sonunda ağzınıza atacağınız bir parça peynir, ağız içini alkali hâle getirir ve bakterilerin üreyerek diş minesine zarar vermesini engeller.

 

4--Dişleri temizlemenin en kolay yolu fırçalamak. Toplumun % 86’sı dişlerini düzenli fırçalamıyor. Diş fırçalama tekniğinin çok önemli olmayıp, fırçanın dişe temas ettiği sürenin önemli.Yapılan araştırmalarda maksimum 30-40 saniye diş fırçaladığımızı biliyoruz. Oysa bu sürenin 2 dakikanın altına düşmemesi lazım. 2 dakikanın üzerine de çıkmamalı.

 

5--Dişlerin kristal yapısının parmak izi gibi kişiye özel olduğunu söyleyen Kıvanç Cebesoy “Çürük oluşumunda genetik yatkınlığın önemi büyüktür. Anne babanın dişleri erken dönemde çürüdüyse çocukların da dişleri risktedir.


6--Ayrıca ibadet etmeden evvel dişleri temizlemek-fırçalamak ibadetin kalitesini-güzelliğini artırabilir.


2--Diş Sağlığını Koruyan Besinler:

 

1--Süt :Süt sadece kemiklere yararlı değildir. Dişler de süt içince daha güçlenir. Kalsiyum dişleri dişeti hastalıklarından korunmaya da destek olur. Çene kemiğini güçlü ve sağlıklı tutar.

 

2—Balık:Somon, uskumru ve sardalye gibi yağlı balıklar iyi bir D vitamini ve fosfor kaynağıdır. Vücudun kalsiyum emilimine, dişleri ve dişetlerini hastalıklardan korumaya yardımcı olur.

 

3--Yeşil Çay :İçindeki kateşin maddesi sayesinde ağızdaki bazı bakterileri öldürerek hem çürük riskini hem de ağız kokusunu azaltır.

 

4—Portakal:Turunçgiller içindeki C vitamini ile kan damarlarını dokuları güçlendirerek, dişetlerinin sağlıklı olmasına, iltihabı azaltmaya yardımcı olur.

 

5—Su:Su, yemek kalıntılarını temizlemeye ve tükürük seviyesini yüksek tutmaya yarar. Tükürük ise dişteki bozulmalara karşı en iyi koruyucudur. Diş minesi asitlerine karşı savaşan protein ve mineralleri içerir. Asitli içeceklerin etkisini azaltır.

 

6—Çilek:C vitamini deposu olan çilek dişlere ve dişetlerine iyi gelir. İçinde bulunan çeşitli asitler diş diplerinde biriken taşları eritir. Diş taşlarının oluşumunu engeller.

 

7--Ayva-Kereviz:Kereviz ve ayva gibi sert ve lifli sebze ve meyveler diş etlerine masaj yaparak kan dolaşımını arttırır, diş aralarını temizler. Ekstra çiğnememiz gerektiği için fazla tükürük salgılanmasına neden olurlar. Bu da çürüklere neden olan bakterilerin etkisiz bırakır.

 

8—Karanfil:Yemeklerden sonra karanfil çiğnemek ağız yollarında oluşan enfeksiyonları azalttığı gibi güzel bir ağız kokusuna neden olur.

Kaynak: http://www.haberturk.com/saglik

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 671

Eklenme Tarihi : 11.10.2019

Önceki sayfaya geri dön.