MAKALELER / Isıtma Ve Soğutma Sistemi İçin Tam Mekanik Kontrollü Sistemde Kesikli Ve Sürekli Rejim Karşılaştırması





Isıtma Ve Soğutma Sistemi İçin Tam Mekanik Kontrollü Sistemde Kesikli Ve Sürekli Rejim Karşılaştırması:

 

1--Bu çalışmada Isıtma ve soğutma sistemi için kişisel kontrole izin verilmeyen tam mekanik kontrollü sistem seçilmiş, kesikli ve sürekli rejim için hesaplamalar yapılmıştır.

Çalışmada, konfor koşullarının PMV=0 olması durumunda enerji tüketimleri incelenerek iller arasındaki ısıl konfor memnuniyeti ve enerji tüketiminindeki farklılıklar saptanmaya çalışılmıştır.

 

2--PMV değerlerinin istatistiksel analizinde, İzmir ili için kesikli rejimde çalışmanın sürekli rejime göre daha iyi olmasına rağmen İstanbul için sürekli rejimde konfor koşulları açısından daha iyi sonuçlar alınmıştır.

 

3--Tüm illerde sürekli rejim uygulandığında birim enerji tüketiminde artış olduğu belirlenmiştir.

 

4--Sürekli rejim, kesikli rejime göre ısıtma enerji tüketiminde % 4,5-6,2, soğutma enerji tüketiminde ise % 9,1-23,2 daha yüksektir.

 

 Kaynak: Mühendis ve Makina, cilt 62, sayı 703, s. 262-285, Nisan-Haziran 2021-Türkiye’nin Farklı İklim Koşullarında Isıl Konfor Sıcaklıklarına Bağlı Olarak Konutların Enerji Performanslarının Değerlendirilmesi-Ebru Hancioğlu Kuzgunkaya1, Nurdan Yildirim2*, Gulden Gokçen Akkurt3--İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Jeotermal Enerji Araştırma ve Uygulama Merkezi, Urla, İzmir,2 Yaşar Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü, Bornova, İzmir,3 İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü,Mühendislik Fakültesi, Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü, 35430, Urla, İzmir,




Makalenin İzlenme Sayısı : 153

Eklenme Tarihi : 08.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.