MAKALELER / Kullan-At Yerine Tamir Et İçin AB Yasa Çıkardı






Kullan-At Yerine Tamir Et İçin AB Yasa Çıkardı:

 

 1--Günümüzde teknolojik aletler kullan-at fikriyle imal edilir oldu. Öyle ki aldığımız bir ürün bozulup da garanti kapsamında üretici firmadan tamir edilmesini talep ettiğimizde firma çoğu zaman ürünü tamir etmek yerine yenisini veriyor. Bu durum hem israfa neden oluyor hem de çevreyi kirletiyor. Avrupa Birliği bu sorunun üstesinden gelmek için yeni bir yasa çıkardı.

 

2--Buna göre buzdolabı, çamaşır makinesi ve televizyon gibi ev eşyaları üreten firmalar imal ettikleri ürünler için 10 yıl boyunca tamir hizmeti ve yedek parça sağlamak zorunda. Ayrıca ürünlerle birlikte tamir kitapçıkları da dağıtılacak ve bozulan ürünler geleneksel tamir aletleriyle sökülüp takılabilecek şekilde geliştirilecek.

 

2.1--Bu sayede ürünler tamir edilmese bile geri dönüşüm için kolayca parçalara ayrılabilecek.

 

2.2--Ortalama bir Avrupalı yılda 16 kg elektronik atık üretiyor. İsveç bu konuda bir adım daha atarak, bozulan elektronik eşyaları tamir etmek için gerekli yedek parça ve tamirat işlemi için vergi indirimine gitti.


2.3--Elektronik atıkların azaltılması için bu tür yasaların ve teşviklerin önümüzdeki yıllarda artacağını tahmin ediyoruz.

 

3—Yorum:Çok güzel bir yasa.Atık miktarını azaltacak bir çaba.Ülkemizdede de buna benzer bir yasanın bir an önce çıkması dileğiyle.

 

Kaynak:http://bit.ly/tamirat

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 164

Eklenme Tarihi : 08.04.2022

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.