MAKALELER / Çöp Toplama Sistemi-Akıllı






Çöp Toplama Sistemi-Akıllı:

 

1--Ülkemizde geri dönüşüm kültürünün yaygınlaşması için Türk girişimciler bir proje geliştirdi. Yozgat'ta bulunan Bozok Teknopark bünyesindeki AZE Çevre Teknolojisi adlı firmanın üç yıllık bir Ar-Ce çalışması sonucunda geliştirdiği ve "Akıllı Toplama Sistemi"adını verdiği projeyle,evsel ambalaj atıklarının ikincil ham maddeye dönüştürülmesi hedefleniyor.

 

2—Belediyeler tarafından vatandaşlara dağıtılan ve üzerinde kişiye özel barkod bulunan torbalara koyulan geri dönüştürülebilir atıklar, akıllı çöp kutularına atıldığında sistem tarafından takip ediliyor.


2.1--Güneş panelleri ve kablosuz iletişim teknolojisiyle dışarıdan bir enerjiye ihtiyaç duymayan kutular,temassız çalışıyor ve uzaktan izlenebiliyor.

 

3--Çöpler tartılıp ayrıştırıldıktan sonra çöpü atan kişinin sistemde tanımlı hesabına bir puan yükleniyor. Kişiler biriken puanlarını çeşitli hizmetlerini karşılamak ya da ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunmak için kullanabiliyor. Örneğin, bu puanlarla su faturanızı ödeyebilir, toplu taşımayı ücretsiz kullanabilir ya da sokak hayvanlarına sizin adınıza mama verilmesini sağlayabilirsiniz.

 

3.1--Projeyle hem insanlarda geri dönüşüm bilincinin oluşturulması hem de ekonomik değer üretilmesi hedefleniyor. Şu an Yozgat'ın Boğazlıyan ve Sarıkaya ilçelerinde kullanılmaya başlanan sistemin farklı şehirlerde de yaygınlaştırılması hedefleniyor.

 

Kaynak:www.azecevre.com

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 203

Eklenme Tarihi : 08.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.