MAKALELER / İş Kültürü Farkı-Doğu-Batı-Ticaret





İş Kültürü Farkı-Doğu-Batı-Ticaret:

 

1--Gidilecek ülkenin iş kültürü ile ilgili araştırma yapmanın ve o kültürü bilmenin, işleri kolaylaştırabileceğine dikkat çeken Orta Anadolu İhracatçıları Birliği Genel Sekreteri Özkan Aydın,, “Bir ülkeye iş için giderken hep o ülkenin istatistiklerine, bizim ürettiğimiz malı nereden ve ne kadar aldığına bakılır.

 

1.1--Hiçbir zaman o ülkenin iş kültürü nedir, toplantı ya da sofra gelenekleri nedir diye bakılmaz. Daha doğrusu merak dahi edilmez. Elbette bu bilgiler bizim hayatımızı kurtaracak bilgiler olmayabilir ancak hayatımızı ve işimizi kolaylaştıracağı kesindir” diye konuştu.

 

2--Batı olarak; ABD, Kanada, kıta Avrupası, Avustralya ve Y. Zelanda'yı, doğu olarak da Latin Amerika, Afrika, Asya, Ortadoğu ve Akdeniz ülkelerini sayabiliriz. Bu iki grubu birbirinden ayıran çizgi iş yapma kültürüdür, batı tamamen mantıklı ve hesap kitapla uğraşırken Doğulular işin içine biraz duyguyu katmaktadırlar.

 

2.1--Şöyle ki; Doğu düşüncesinde olanlarla iş yapmak için onlarla önce dost olmalı ve güvenlerini kazanmalısınız. Onlara müşteri olarak değil dost olarak yaklaşmalısınız. Yüz yüze konuşmadan iş yapılmaz ve en önemlisi de yemekte dostluk ve güven duygusu oluşturulur.

 

2.2--Batı'da ise iş yapmak için yüz yüze görüşmeye gerek yoktur. Gerekli bilgiler sağlandıktan sonra telefon ya da e-posta yoluyla da iş yapılabilir.

 

2.3--Doğulu evini iş yaptığı insanlara memnuniyetle açar ancak Batılı, iş için evinden aranmasına dahi tahammül edemez.

 

2.4--Doğulu hatalara karşı biraz daha hoşgörüyle yaklaşır, Batılı hatayı asla affetmez.





Makalenin İzlenme Sayısı : 147

Eklenme Tarihi : 08.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.