MAKALELER / Mercanları Tavşan Adasına Taşımak-Çevre Bilinci






Mercanları Tavşan Adasına Taşımak-Çevre Bilinci:

 

1--Türkiye’nin belki de tek mercan kolonisi (Yalova civarında kırmızı mercanlar bulundu ancak bunlar siyah mercanlar) buradaydı.

 

1.1--İki yıl önce Sivri Ada’nın tepesi neredeyse tıraşlandı. Hafriyat denize döküldüğü için bölgede keşfedilen Marmara Mercanı Kolonisi (çok çeşitli balık ve deniz canlılarına ev sahipliği yapıyor) yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

 

1.2--Bu koloni zarar görmemesi için çok büyük bilgi ve beceri isteyen bir operasyonla bölgeden taşındı. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ekibinin gerçekleştirdiği ve ilk kez denenen bu taşıma işini fikri takip olarak gündemimize almıştık. Çünkü o zaman müthiş doğa harikası mercanların yeni yerlerine uyum sağlayıp sağlayamayacakları belirsizdi.

 

1.3--Mercanlar yeni adresleri olan Tavşan Adası’na (Neandros) uyum sağladılar. Hatta sağlamakla kalmayıp büyümeye de başladılar. Ve kısa süre önce bu bölge yani ada ve çevresi Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kesin korunacak hassas alan ilan edildi. Burada her türlü avcılık artık yasak. Kısaca mercan bölgesi özel koruma altında. Bu mercanlar aynı zamanda Marmara Denizi’nin gelecek umudu. Çünkü sürdürülebilir deniz ekosistemi için bu canlılar hayati önem taşıyor.

 

2--Denizlerimizdeki atıkların miktarı o kadar arttı ki bazı bölgelerde kritik eşik bile aşılmış durumda. Özellikle Marmara Denizi’nde durum çok kötü. Kıyalardaki irili ufaklı 10 bin fabrika ve 25 milyonu aşkın nüfusun atıkları Marmara Denizi’ni kritik eşiğe getirmiş durumda.

 

2.1--İşte mercanlar bu noktada çok önemli bir görev üstleniyor. Denizlerin temizlenmesi ve balık türlerinin sağlıklı olması noktasında hayati bir işlevleri var. Bu bölgenin özel statüye taşınarak korunması bu yüzden de çok önemli.

 

2.2--Çünkü lider ülke olmak sadece güçlü ekonomi ve güçlü silah sanayii demek değildir. Lider ülke aynı zamanda çevre konusundaki duyarlılığın ulaştığı noktayla da ölçülür.

 

Kaynak:Para dergisi--23-29.05.2021





Makalenin İzlenme Sayısı : 158

Eklenme Tarihi : 08.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.