MAKALELER / Aloe Vera Jelin Cilde Faydaları






Aloe Vera Jelin Cilde Faydaları:

 

1--Yağ dokusu (adipoz doku) kökenli mezenkimal kök hücrelerin kullanıldığı bir sıçan yanık modeli çalışma-sında hücreler, yanık bölgesine AV jel içerisinde enjek- te edildiklerinde hücre çoğalması, damar oluşumu ve epitelizasyonun (zedelenmeye uğramış yüzeyin epitel hücrelerinin çoğalmasıyla oluşan iyileşmesi) uyarılarak yara iyileşmesinin sağlandığı belirtilmiştir.

 

2--AV varlığının mezenkimal kök hücrelerin damar oluşumu eğilimini artırdığı, çeşitli sitokinler ve büyüme faktörlerinin gen ifade seviyelerini artırarak rejenerasyonu ve yara iyileşmesini hızlandırdığı saptanmıştır.

 

3--AV jelin içeriğindeki glikoproteinler, polisakkaritler, antioksi- danlar, büyüme faktörleri, vitaminler ve diğer biyoaktif bileşikler sayesinde hücrelerin çoğalma ve farklılaşma kapasitelerini etkilediği kanıtlanmıştır.

 

4--AV jelinde bulu-nan ve bitkisel bir polisakkarit olan asmennanın kemik oluşturma özellikleri gösterdiği saptanmıştır. AV bitki-sinden elde edilen özütlerin kemik iliği stromal hücreleri ve diş pulpası kök hücrelerinde çeşitli büyüme faktörlerinin gen ifade seviyelerini ve mineralizasyon miktarını etkilediği farklı çalışmalarla belirlenmiştir.

 

Kaynak:Bilim ve Teknik Dergisi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 215

Eklenme Tarihi : 08.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.