MAKALELER / Arılar-Bilgi






Arılar-Bilgi:

 

1--Arıcılık, en az 4 bin 500 yıl öncesine kadar uzanır (Bunu, İspanyanın Valencia kenti yakınlarındaki bir mağarada keşfedilen çizimlerden anlıyoruz). Bu nedenle insanlığın en eski ikinci mesleği, arıcılık olmuştur (Birincisi, hayvancılık).

 

2--Arının ömrü, 6-8 haftadır. Bu süre zarfında bir arı, bir çay kaşığı kadar bal yapar, polen toplamak için dünyanın çevresini 1.5 defa kat edecek kadar uçar. Yaklaşık 60 bin kilometre.

 

3--Petekleri altıgen inşa eder. Altıgen, en dayanıklı geometrik şekildir. Her bir petek ise, içindeki bal dökülmesin diye yukarı doğru beş derecelik bir eğimle yapılır (Üretici, arıya yardımcı olmak için petekleri hazır durumda kovana koyar. Çabuk ve kolay bal yapsın diye kovanların yanına şekerli su koyan arıcılar da vardır).

 

4--Arı, saniyede 200 defa kanat çırpar. 50-100 kadar değişik çiçeği ziyaret eder.

 

5--Her kovanda bir kraliçe, işçi arılar ve drone'lar bulunur; yani erkek arılar. Onlar kraliçeyle çiftleştikten sonra ölür

 

6--Arılar uyumaz. Geceleri hareketsiz kalarak, bir sonraki günün etkinlikleri için enerji toplarlar.

 

7--Arılar, bal yapmayı bilmeden doğarlar. İş onlara, kovandaki tecrübeli arılar tarafından öğretilir.

 

8--Afrika'da arıcılık, hiç beklenmedik bir şekilde gelişmiştir. Sebebi, tarla sahiplerinin başta filler olmak üzere pek çok vahşi hayvanı uzak tutmak için arıcılık da yapmasıdır.

 

9--Savaş geçirmiş bazı ülkeler, toprağa gömülü mayınların bulunması için arılardan yararlanmaktadır.

 

10--Arılar, dans ederek birbirleriyle haberleşir. Her türün dansı farklıdır.

 

11--Arılar güneşi, pusula olarak kullanarak yollarını bulurlar. Bulutlu havalarda ise bulutlardan geçen polarize (fıltrelenmiş) ışınlardan yararlanırlar.

 

12--1984'te Amerikalılar Uzay Mekiği ile dünya yörüngesine arılar ve bir kovan da götürdüler. Arılar, sıfır yer çekiminde bile bal yapmayı başardı.

 

13--Polenleme ile sebze meyve üretimi artışının ABD’de 6 milyar 700 milyon dolarlık bir de-ğere ulaştığını hatırlatan bilim insanları, arıların bugün tükettiğimiz besin maddelerinin beşte birinde pay sahibi olduğunu kaydediyor.

 

13.1--Yine bilim çevrelerine göre polenleme yoluyla üretilen pek çok besin maddesi, var olmaya devam edecek. Örneğin mısır. Halen dünyanın en çok tüketilen besin maddelerinden olan mısırın da, şart olmasa bile polenlemeye ihtiyacı var. Arıların polenleme çalışması olmasa, kalitesi düşüyor ama varlığını sürdürüyor

 

13.2--Polenleme olmazsa, başta elma, armut, kavun olmak üzere pek çok meyve polenmele ile meyve veriyor.

 

14—Arılar İçin Ne yapmalı:

 

1--Arıların yaşamasına sizin de katkınız olabilir. Her mevsimde çiçek dikin. Bahçeniz yoksa bile saksılara dikin. Faydası olacaktır.

 

2--Yerel arıcılardan işlenmemiş bal alıp tüketin. Çünkü sahte bal yapmak çok kolaydır. Gerçeğinden ayırması da zordur.

 

3--Bahçenizdeki çiçekleri, bitkileri ilaçlamaktan kaçının. Balı yıkayamazsınız.

Evinizin dışına su çeşmeleri yerleştirin. Sadece kuşların suya ihtiyacı olduğunu sanmayın. Arılar da içecektir. Yaptıkları balın % 80'i şeker, % 20'si sudur.

 

4--Ormanları, ağaçları koruyun. Yeşilin yok edilmesi, ekosistemi bozar.

Arılarla ilgili bilgileri, sosyal medyada paylaşın. Herkesin arıları daha iyi tanımasına katkıda bulunun.

 

Kaynak:Para dergisi—30.05-5.06.2021




Makalenin İzlenme Sayısı : 196

Eklenme Tarihi : 08.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.