MAKALELER / Plastik Kirliliği-Tek Kullanımlık Plastikler






Plastik Kirliliği-Tek Kullanımlık Plastikler:

 

1-Yapılan bir araştırma raporundaki analize göre 2019 yılında oluşturulan 130 milyon metrik ton tek kullanımlık plastik atığın yarısından fazlasını 20 şirket oluşturdu.

1.1--ABD merkezli ExxonMobil ve Dow listenin başındaki iki şirket. Çin merkezli Sinopecle birlikte bu üç şirket dünyadaki tek kullanımlık plastik atıkların % 16’sını oluşturuyor.

 

2--300 polimer üreticisi, rapora göre çevreyi ve okyanusları tehdit eden plastik krizinin ana sorumlusu. Raporda bu şirketlerin dönüştürülmüş polimer yerine fosil yakıt temelli olan bakire polimer üretmeye devam etmeyi tercih etmesinin ne kadar atığın toplanabildiği, yönetilebildiği ve çevreye atık olarak sızdığı konusunda çok ciddi sonuçları olacağı vurgulanıyor.

 

3--Raporda, sadece plastik atığın üretiminden sorumlu olan şirketlere değil, bu şirketleri destekleyen kurumsal yatırımcılann sorumluluğuna da dikkat çekiliyor. Rapora göre 20 kurumsal varlık yönetimi şirketinin plastik krizine neden olan polimer üreticilerinin ana şirketlerinde 300 milyar dolar büyüklüğünde hisse yatırımı bulunuyor.

 

3.1--Rapordaki tahminlere göre bunun 10 milyar doları tek kullanımlık plastiklerde kullanılan bakire polimer üretiminden geliyor. Dünyanın en büyük 20 bankası ise - bunlar arasında Barclays, JPMorgan Chase ve Citibank ilk üçte - tahminen 2011 yılından bu yana bu polimer üreticilerine 30 milyar dolar kredi sağladı.

 

3.2--Plastik atık sorununu “köklü bir jeopolitik sorun” olarak niteleyen rapor siyasi iradenin çözümdeki önemi vurgulanıyor. Öte yandan sektörün varlıklarının tahmini %30’luk kısmı Suudi Arabistan, Çin ve Abu Dabi Emirliği (Birleşik Arap Emirlikleri) devletlerine ait. En büyük yatırımcı listesinde bu ülkeler listenin ilküçünü oluşturuyor.

 

4--Bu kirliliğin ana kaynaklarından biri olarak gösterilen fosil yakıt temelli bakire polimer üretim kapasitesinin ise gelecek beş yılda % 30'un üzerinde büyümesi bekleniyor.

 

5--Raporun yazarları plastik sektörünün dünya genelinde çok az düzenlemeye tabi olduğunu ve onyıllardır çok sınırlı bir şeffaflıkla faaliyet gösterdiğine dikkat çekiyor ve şöyle diyor: "Bu şirketler tek kullanımlık plastik krizinin kaynağı: Petrol, doğalgaz ve kömür gibi fosil hammadelerden üretilen yeni "bakire" polimerler plastik ekonomisinin "al- yap-at" dinamiğini daha da güçlendiriyor."

 

5—Rapora göre Polimercilere en fazla kredi veren bankalar:Barclays JPMorgan Chase,Bank of America,HSBC, Mitsubishi UFJ Financial,Deutsche Bank,Mizuho Financial , SMBC Group,Goldman Sachs,UniCredit,BNP Paribas,Credit Suisse,Morgan Stanley,Credit Agricole

 

5.1--En büyük 15 polimer üreticisi:ExxonMobil ,Sinopec Indorama Ventures Saudi Aramco,PetroChina, LyondellBasell,Relaince Industries, Braskem, Alpek SA de CV,Borealis,Lottechmical,Ineos,Total

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 156

Eklenme Tarihi : 08.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.