MAKALELER / İmalat Sanayine ve Tarıma Tekrar Geri Dönmek Gerek





İmalat Sanayine ve Tarıma Tekrar Geri Dönmek Gerek:

 

1— Dünyadaki çiplerin büyük kısmı Güney Kore ve Tayvan’da üretiliyor. Önümüzdeki yıllarda çip üretim kapasitesini artırmak için Tayvan 100 milyar, Güney Kore 450 milyar dolar yatırım yapacaklarını açıkladı.

 

1.1--Bu ülkeler ABD veya Avrupa’da tasarlanan çipleri de üretiyor. Hem otomobil hem $ çip farklı ülkelere yayılan tedarik zincirlerine dayanan kompleks ürünler. Bu kompleks ürünleri üretebilen ülkeler kıtlık ekonomisinde avantajlı olacak.Kıtlık ekonomisinde Türkiye’nin durumu ne olur? Hep Türkiye’nin güçlü imalat sanayiiyle övünürüz.

 

1.2--Harvard Üni- versitesi’nde yapılan Ekonomik Komplekslik Atlası’nda bir ülkenin ürettiği ürünlerin ne kadar kompleks olduğu ölçen bir endeks var.

Son 10 yılda Türkiye 53.1ükten 43.'lüğe yükselmiş. Filipinler'e yakın bir yerdeyiz. Polonya, Çin ve Tayland ilk 30'da. Yani imalat sanayiimiz güçlü ama o kadar da güçlü değil.

 

2--Dahası artık ekonomimizin çoğu imalat sanayii değil hizmetler sektöründe. İzak Atiyas ve Ozan Bakış'm çalışmasına göre, hizmetler sektöründeki istihdam 1980'de toplamın %30'uyken, 2018'de %55'e çıkmış.

 

2.1--İmalat sanayii küresel rekabete açık olduğu için verimliyken, hizmetler sektörü tabiatı gereği yerel dinamiklere dayandığından son otuz yıldır hizmetler sektörümüzde verimlilik sürekli düşüyor.

 

3--ABD'de ve Avrupa'da merkez bankaları para basıp talebi artırdığı zaman oralardaki hizmetlere talep artıyor, bizdeki hizmetlere değil. Hizmetler sektörünü dijitalleşmeyle modernize etmekte yavaş kalırken, üretimin değer kazanacağı kıtlık çağına da orta ayar sanayiyle girmiş bulunuyoruz. Buna da orta gelir tuzağı deniyor.

 

4—Yorum:Hizmet sektörünü dijitalleşme-yeşil mutabakat ile güçlendirirken Tekrar imalat sanayine dönmek gerek , vede çip üretimini öncelikle milli güvenlik meselesi olarak kabel ederek.

 

Kaynak:Dünya Gazetesi-Global İşler-Ussal Şahbaz- Kıtlık çağı ve Türkiye

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 153

Eklenme Tarihi : 08.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.