MAKALELER / Geri Dönüşüm-Çöpte Geri Dönüşüm Evde Başlar





Geri Dönüşüm-Çöpte Geri Dönüşüm Evde Başlar:

 

1--Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan dün Biotrend şirketini anlatırken ülkedeki evsel atıkların %20'sini, yer üstü ve yer altı sulara karışmadan önce temiz enerjiye ve ısıya dönüştürülmesi gereğinden söz ediyordu.

 

2--Çöpten elektriğe, elektrikten geleceğe  söylemiyle Doğan; bu yıl 11 ilde 18 tesis kuracaklarını, böylelikle 4,4 milyon ton atık bertaraf edilerek dünya karbon salımının azalmasına milyonda 2,3 katkı sağlayacaklarını belirtiyor.


3--Ülkede günde 80 bin ton çöp üretiyoruz. Kişi başı 1 kilo... Bunun ancak 45 bin tonu işlenebiliyor. Geri dönüştürülmesi mümkün 6 milyon ton atığın 5 milyonu, çöplüğe götürülüp gömülüyor ve bunun bize maliyeti 1,5 milyar lira.

 

4--Biotrend Genel Müdürü Ömer Örge’ye çöpten elektriğin kilowatsaat başına maliyetini soruyorum; “tesisine çöp temin ihalesine göre 2 ilâ 4 çent arasında” diyor. Peki ya çöpleri toplamanın maliyeti? Bu konuda belediyeler devrede ve bana göre çöplerin ayrıştırılması, son derece önemli ve bu süreç, çöp üretilen kaynakta, yani evlerde yapılmalı

 

Kaynak:Dünya Gazetesi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 178

Eklenme Tarihi : 08.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.