MAKALELER / Tatlı Mor Patatates Sağlığa Faydaları








Tatlı Mor Patatates Sağlığa Faydaları:

 

1--Bilim insanları tatlı patateslerin enflamatuar karşıtı, anti-diyabete karşı faydalı olduğunu ifade ediyor.Tatlı patatesin yaklaşık %77’si çözülemeyen lif¬ten oluşuyor. Diyabetle savaşma¬da ayrı bir rol oynayan çözülemeyen lifler, insülin duyarlılığını düzenliyor

 

2--Tatlı patateste, vücut fonksiyonları için esansiyel bir mineral olan magnezyum bulunur. Magnezyumunun önemli faydalarından biri stres ve anksiyeteyi azaltmasıdır. Araştırmalarda magnezyum eksikliğinin depresyon vakalarında önemli bir artışa sebep olduğu görülmüştü. Ayrıca magnezyumun yaşlı bireylerde uykusuzluğu azalttığı biliniyor.

 

3--Tatlı patatesin içerisinde, güçlü enflamasyon karşıtı özelliklere sahip olan vitaminlerden bulunur. Bunların ba-şında kolin gelir. Kolinin başlıca faydalarından biri, vücuttaki enflamasyon tepkilerini azaltmasıdır.

 

4--Tatlı patatesin içerdiği E vitamini, antioksidan özellikleri sayesinde saçkıranın ana sebeplerinden biri olan oksidatif stresi azalttıyor. Aynı şekilde C vitamininin de erken yaşlanma ve hiperpigmentasyon tedavisinde kullanılabilen dermatolojik etkileri olduğu biliniyor. C vitamini aynı zamanda cildin temel yapısal proteini olan kolajen üretimine destek oluyor.

 

5--Tatlı patates, yüksek oranda beta karaten içerdiğinden önemli bir A vitamini kaynağıdır. Beta karaten, karaciğerlerimizde A vitaminine dönüştürülür; her beta karaten molekülü yerine iki A vitamini molekülü üretilir.

 

6--Tatlı patatesin düşük glisemik endeksi, nişastalı diğer besinlerin aksine şekerin kana yavaş yavaş salgılanmasını sağladığı için kan şekeri seviyelerinde ani çıkış ya da düşüş yaşanmasını engelliyor. Bu nedenle tatlı patates özellikle şeker hastalığı olan kişilerde kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesinde faydalı olabilir.Ayrıca tatlı patatesin içinde bulunan lifin de diyabet kontrolünde faydalı olduğu düşünülüyor. Tatlı patatesin içinde bulunan lifin %10-15’i pektin gibi çözülebilir liften.

 

7—Yapılan araştırmalar Mor tatlı patatesin kanserle savaşmada da faydalı ol¬duğunu gösteriyor. Bu patates türünün içerisinde meme kanseri, mide kanseri ve kolon kanseri gibi kanser türlerinin gelişimini engelleyen elementler bulunuyor. Tatlı patatesin özellikle mide ve meme kanserine karşı etkisi, içerisinde yüksek miktarda bulunan antosiyaninden kaynaklanıyor.

 

7.1--Tatlı patateste bulunan beta karaten gibi karotenoidlerin de erkeklerde prostat kanseri riskini azalttığı görülmüştü. Beta karatenin aynı zamanda kalın bağırsak kanserini önleme ve yakalanma riskini azaltmada da faydalı olduğu biliniyor

 

8--Hayvan modelleri üzerinde yürütülen araştırmalar, tatlı patatesin kökünden elde edilen metanol özünün sindirim sistemi dokularını aspirin kaynaklı ülserden koruduğunu gösteriyor. Yapılan başka araştırmalarda ise yine tatlı patatesin kökünde bulunan florun, midedeki etanolla bağlantılı ülseri önlemeye yardımcı olduğu gözlemlendi.

 

8.1--Bunun yanı sıra tatlı patatesin içerisinde, vücut içi yaraları iyileştirmede çok önemli bir rol oynayan serbest radikal temizleyicileri de bulunuyor.

 

9--Tatlı patatesin yaprak özü üzerinde çalışmalar yapan bilim insanları, içerdiği polifenolün insanlarda oksidasyonu azaltmaya yardımcı olabileceğini gözlemledi. Oksidasyonun vücutta kalp-damar hastalıklarına zemin hazırladığı biliniyor.

 

9.1--Aynı şekilde yine yüksek antosiyanin seviyelerinin, tıpkı kansere karşı koruma sağladığı gibi kalp hastalıklarına yakalanma riskini de azalttığı düşünülüyor. Tatlı patatesin çözülebilir lif içeriği de kardiyovasküler hastalıklara karşı koruma sağlıyor..

 

10--Tatlı patates, içerisinde yüksek miktarda magnezyum ve potasyum bulunduğundan hipertansiyonu önlemede faydalı olduğu düşünülüyor

 

11--Tatlı patateste bol miktarda bulunan A vitamini, ışığın emiliminden sorumlu pigmentlerin oluşması için önemli bir rol oynar.A vitamini aynı zamanda retinanın yapısının korunmasında etkili. A vitamini eksikliği görme yetisinde gerilemeye yol açabileceği gibi bazı vakalarda körlüğe kadar gidebiliyor. Korneada kuruluk, yara gibi durumların da A vitamini eksikliğiyle bağlantılı olduğu düşünülüyor.

 

12--Tatlı patates aynı zamanda önemli bir C ve E vitamini kaynağı. Hindistan’da yürütülen bir araştırmada C vitamini eksikliği ile katarakt oluşumu arasında önemli bir bağlantı bulunduğu gözlemlenmişti. Başka araştırmalar da C ve E vitamininin oksidatif stresle savaşmada faydalı olduğunu gösteriyor. Oksidatif stres çoğunlukla gözlerde katarakt oluşumuna da yol açıyor.

 

13--Tatlı patatesin içerisinde doygunluğu artıran ve vücuda kilo yönetimi için doğal bir mekanizma sağlayan, çözülebilir ve fermente edilebilir lif bulunuyor. Araştırmalar, pektin olarak bilinen çözülebilir diyet lifinin besin tüketimini ve kilo alimim azaltmaya, vücuttaki doygunluk hormonlarının etkinliğini artırmada yardımcı olduğunu gösteriyor.

 

 

Kaynak:HBT--Sevda Deniz Karali

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 161

Eklenme Tarihi : 08.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.