MAKALELER / Enerji Talebinde Yenilenebilir Enerji Yanında Temiz Kömür Santralleri Önemli






Enerji Talebinde Yenilenebilir Enerji Yanında Temiz Kömür Santralleri Önemli:

 

1--İbrahim Halil Kırşan , “Ülkemizin enerjide ki en önemli yerli hammaddesi kömür olup, bilinen kömür rezervlerimiz 19  milyar tonun üzerindedir.

 

2--Geliştirilen temiz kömür teknolojileri ile kömürden gaz, sıvı yakıt üretilmekte, kömürü yüksek verimle kullanan yakma sistemleri geliştirilmekte ve yıkama ile kömürün kalitesi yükseltilebilmekte, yeni teknolojiler sayesinde, kömürden kaynaklanan emisyonlar çok düşük düzeylere indirilebilmektedir”

 

3--Türkiye'nin enerji stratejilerinde uzun vadeli değişmeyen planlamalar yapılması gerekir. Türkiye'de 1960 yılına kadar elektrik üretiminde, evlerde ve sanayide yakıt olarak kömür kullanılıyordu.

 

3.1--Petrolün ucuz ve temiz olduğu yönündeki dış kaynaklı algı yönetimi ile kömür sistemleri hurdaya çıkarılıp, fuel oil'e dönüldü.

 

3.2--1970 başlarındaki petrol krizi ve petrol fiyatlarının artmasıyla tekrar kömüre dönüş oldu, petrol ile ilgili sistemler hurdaya çıktı.

 

3.3--1980'den itibaren doğal gazın kullanımı, pis kömürden kurtulma gerektiği algısı         oluşturulup, ülke doğalgaza dönüştürüldü.Kömür sistemleri tekrar hurdaya çıktı.

 

3.4--Doğal gaz dönüşümü, boru hatları ve elektrik santralleri, sanayi ve ev yakıt sistemleri ülkemize,200 milyar doların üstünde maliyet getirdi.(Bu konu analiz edilmeli-200 milyar dolar-bu kaynak ile kömürde ileri teknolojilere geçilebilir miydi)

 

4-- KÖMÜRDER Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Haşan Hüseyin Erdoğan, “Kömürün üretim, hazırlanma ve kullanım süreçlerinde çevre ile beraber verimliliği ön planda tutularak değerlendirilmesi temiz kömür teknolojileri olarak tanımlanıyor.

 

4.1--Bu aşamada günümüzde geliştirilmiş ve geliştirilmekte olan teknolojiler mevcut olup çok yaygın olmasa da uygulamaya giren/girmekte olan karbon tutma/ kullanma ve depolama teknolojisi ile HELE (High Efficiency Low Emission) olarak tabir edilen kömürün daha yüksek verimle yakılmasına imkan sağlayan ve daha düşük emisyon oluşturan teknolojiler bulunuyor.

 

4.2--Bu teknolojilerin ilk yatırım maliyeti yüksek olsa da orta ve uzun vadede makul seviyelere ineceği kanaatindeyim. Dünyada Çin ve Endonezya gibi ülkelerde bu teknolojiler kullanılıyor.

 

4.3--Temiz kömür teknolojileri ile yani kömürü daha yüksek verimle enerji dönüştürürken daha düşük emisyonlar ile değerlendirilmesi, sürdürülebilirlik açısından problem teşkil etmeyecek.

 

5--Hidrokarbonların katı hali kömür, sıvı hali petrol, gaz hali de doğal gazdır. Bunlar yandıklarında aynı emisyonlar oluşur. Kömürün farkı ise, yanlış yakmadan oluşan toz emisyonlarıdır. İleri teknolojilerde, enerji santrallerinde toz tutulabilmekte.

 

5.1—Temiz kömür teknolojileri ile toz %99,  kükürt % 95 tutulmakta, sera gazları ise, en düşük düzeylere indiriliyor. Emisyonları çok etkileyen ve Türkiye’de ortalama % 33 olan enerji santrali çevrim verimleri, yeni teknoloji santrallerde % 45-50 oluyor.

 

5.2--Enerji santralleri yakıtı olan kömür zenginleştirilerek (ısıl değeri arttırılarak) veya gazlaştırılarak, doğal gaz olarak kullanılabilir. 1.900-2.000 kcal/kg ısıl değerli bir ton kömürden, 2.200-2.300 ısıl değerli 1.500 m3 doğal gaz elde edilebilir. Türkiye’de bilinen 20 milyar ton kömürden toplamda 30 trilyon m3 doğal gaz üretimi mümkün.Türkiye, her yıl 20 milyon ton kömürü, gazlaştırırsa 30 milyar m3 doğal gaz elde edebilir

 

5.3--Kömürü daha yüksek verimle enerjiye dönüştürürken daha düşük emisyonlar ile değerlendirilmesini sağlayan bu teknolojilerin ilk yatırım maliyeti yüksek olsa da orta ve uzun vadede makul seviyelere inmesi ve yaygınlaşması bekleniyor

 

6--Türkiye’de enerji talebinin artış gösterdiğine işaret eden Erdoğan, “Kömürden bir anda vazgeçmek demek kömürden elde edilen enerji arzı kadar talebin karşılanamaması demek” ifadelerini kullandı

 

7--Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Güven Önal, Türkiye gibi kömürden başka güvenilir enerji kaynağı olmayan, ülkelerin kömürü dışlamalarının, enerjisiz kalmaları demek olduğunu kaydetti.

 

8--İngiltere’nin kuzey denizinde kömürden ucuz petrol ve doğal gaz bulduğu için 40 yıl önce, Fransa’nın daha ucuz olduğu için nükleer enerjiye dönüşüp 50 yıl önce, Japonya kömür rezervleri tükendiğinden 40 yıl önce kömürden vazgeçtiğini ifade eden Önal, “İtalya ise, kömür kaynağı olmadığından başka yollardan enerjisini sağlıyor. En önemli enerji kaynakları kömür olan Çin, Hindistan, ABD, Rusya, Avustralya, Güney Afrika, Almanya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Slovakya ve birçok ülke kömürden enerji üretmeye devam ediyor” diye konuştu.

 

9--2019'da kömüre dayalı santrallerden üretilen elektriğin toplam elektrik üretimi içindeki payı % 37.1, yerli kömürün payı % 17.3 oldu. 2021 yılı ocak ayı itibarıyla Türkiye’nin kömüre dayalı santral kurulu gücü, toplam kurulu gücün % 21.1’ine karşılık geldi

 

Kaynak.Para Dergisi-29.8.-4.10-2021




Makalenin İzlenme Sayısı : 159

Eklenme Tarihi : 08.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.