MAKALELER / Güneş Döngüsü-Yeni bir Güneş Döngüsü Başladı





Güneş Döngüsü-Yeni bir Güneş Döngüsü Başladı:

 

1--Mayıs 2020’den itibaren ortaya çıkan güçlü ışın patlamaları yıldızımızın yeniden etkinleştiğini göstermişti. Bu durum yeni gözlemlerle de kanıtlandı

 

2--Güneşimizin etkinliği düzenli bir döngüyü izliyor.11 yılda 1 sakinlik evresi ve artan güneş lekeleri, plazma püskürmeleri ve güneş fırtınaları arasında gidip geliyor.

 

2.1--Güneşin manyetik alanı da bu güneş döngüsüne göre değişiyor. Bu değişim güneşin içindeki büyük akımlarla tetikieniyor. Ancak sorun şu ki; güneşin maksimuma veya minimuma ulaştığı çok daha sonra tespit edilebiliyor.

 

2.2--Gerçekten de solar bir minimumun yaşandığını söylemek altı ila sekiz ay kadar sürebilir’ diyor güneş fizikçisi Lisa Upton (Colorado Space Systems Research Corporation).

 

2.3--Ayrıca solar döngüler üst üste de binebiliyor. Yani, eski ve yeni güneş lekeleri aynı zamanda ortaya çıkıyorlar. Bunlar karanlık yerlerdeki farklı manyetik kutuplaşmalarda fark ediliyor.

 

2.4--Güncel durumu belirlemek isteyen astronomlar bu yüzden güneşimizi düzenli olarak takip etmek zorundalar. Bu özellikle de dünya veri merkezinin güneş lekeleri indeksi ve Brüksel’deki Belçika Kraliyet Gözleme- vi’ndeki gözlemlerle gerçekleşiyor.

 

2.5--NASA yönetimindeki uluslararası uzmanlar komitesi bu verilerden yeni bir döngünün ne zaman başlayacağını hesaplıyor. NASA’dan yapılan açıklamaya göre güneşimiz Aralık 2019’da minimum seviyesini aşmış. Son bir buçuk yıl içinde bu yüzden hemen hemen hiç güneş lekesi görülmemiş ve çok az güneş püskürmesi yaşanmıştı.

 

2.6--Ancak Günes etkinliğinde maksimum 2024 ve 2026 yılları arasında bekleniyor. Uzmanlara göre güncel güneş döngüsü bundan önceki gibi yine ılımlı olacak.

 

2.7--Solar etkinlikler 1980’li yıllarda bile solar etkinliğin zayıflayacağı anlaşılmış ve 2030 yıl için “süper minimum” öncelenmişti.

 

2.8--Geçen elli yılın çoğunda hüküm süren güçlü döngülerle karşılaştırıldığında düşük güneş etkinliğinin mevcut aşaması, görünüşe göre önümüzdeki on bir yıl daha devam edecek diyor araştırmacılar.

 

2.9--Bunlar dünyadaki iletişim, elektrik ağları ve dünyamızın, yörüngesindeki uydular için iyi haber. Çünkü bunlar zayıf güneş etkinliğinde, güneş rüzgarlarından daha az etkileniyorlar.

 

3--2024 yılı için planlanan Ay misyonu Artemis için de bu iyi bir haber, çünkü ışın patlamaları riski düşüyor.

 

4--Düşük solar etkinliğin dünyadaki iklim üzerinde de etkili olabileceği düşünülüyor. Geçmişte birkaç kez özellikle de güneşin sakin olduğu zamanlar, tarihsel verilerden de görüldüğü gibi çok soğuk kışlara yol açan iklim değişimi yaşanmıştı.

 

4.1--Bununla birlikte antropojenik iklim değişikliğinin neden olduğu ısınma, düşük seviyedeki güneş etkinliğini bile durdurmayacaktır.

 

Kaynak:HBT-NASA Confirms WeVe Officially Entered a Brand New Solar Cycle, Science, 16.09.2020.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 204

Eklenme Tarihi : 08.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.