MAKALELER / Yanardağ Patlamalarının Küresel Isınmaya Etkisi






Yanardağ Patlamalarının Küresel Isınmaya Etkisi:

 

1--Yanardağ patlamaları sırasında atmosfere oldukça büyük miktarda -aralarında karbondioksitin ve sülfür dioksitin de bulunduğu- farklı gazlar, kül, sıvı damlacıkları ve katı parçacıklar yayılır.

 

1.1--Karbondioksit küresel ısınmaya sebep olan bir sera gazıdır. Atmosferdeki sıvı damlacıkları ve katı parçacıklar (aerosoller) ile sülfür dioksit ise güneş ışınlarının uzaya geri yansımasına neden olarak Dünyanın ortalama sıcaklığını azaltıcı yönde etki eder.

 

2--“Yanardağ patlamaları, insan kaynaklı etkinlikler sonucu atmosfere salmandan daha fazla miktarda karbondioksit salınımına sebep olur mu?” sorusuna ise kesin bir şekilde “hayır” cevabını vermek mümkün.

 

2.1--Örneğin 2010 yılında insan kaynaklı etkinlikler sonucu atmosfere salman karbondioksit miktarı 35 gigaton olarak ölçüldü .

 

2.2--Ancak Dünya üzerinde bulunan (sualtındaki karasal bölgelerdeki) l yanardağlardan yayılan karbondioksit miktarına 0,13 gigaton ile 0,44 gigaton arasında olduğu tahmin ediliyor.

 

2.3--Yani insanlar yanardağlarla kıyaslandığında 80 ile 270 kat daha fazla karbondioksit şahmına sebep oluyor.

 

3--Yanardağ patlamalarının küresel ölçekteki iklim sistemlerini önemli miktarda etkilediğini söylemek doğru olmaz. Ancak bilim insanları büyük ölçekteki yanardağ patlamalarının Dünyanın ortalama sıcaklığı dolayısıyla da iklim üzerinde kısa dönemli etkileri olabileceğini düşünüyor.

 

3.1--Örneğin 1991 yılında patlayan Filipinler’deki Pinatubo Yanardağı nın bir sonraki yıl Dünyanın ortalama sıcaklığının 0,5 santigrat derece azalmasına sebep olduğu tahmin ediliyor

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 136

Eklenme Tarihi : 08.04.2022

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.