MAKALELER / Yağmur Suyu Hasadı ve Gri Su Sistemleri ile %40 Tasarruf Sağlanabilir





Yağmur Suyu Hasadı ve Gri Su Sistemleri ile %40 Tasarruf Sağlanabilir:

 

1--Gri su' diye adlandırdığımız evsel kullanımlarımızda tuvalet harici diğer yerlerden kaynaklanan atık suyumuzu daha basit bir arıtmadan geçirdikten sonra sifon suyu olarak kullanabiliriz.

 

1.1--Gri suyun yeniden kullanımıyla % 30, yağmur suyu hasadıyla elde edilen suyun çeşitli alanlarda kullanımıyla da en az % 10 olmak üzere toplamda şebeke suyundan % 40 tasarruf sağlayabiliriz.

 

1.2--Bu hem barajlarımızın üzerindeki yükü azaltır hem de suyu ciddi oranda verimli ve etkin kullanmış oluruz."

 

2--Türkiye’de barajlardaki su seviyesinin azalması, alternatif su kaynaklarına yönelmeyi zorunlu hale getirirken, uzmanlar kanalizasyon atığı haricinde evsel atık suyun arıtılmasından elde edilen gri suyun kullanımı ve yağmur hasadı yöntemiyle şebeke suyundan % 40 tasarruf edilebileceğini belirtiyor.

 

2.1--İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), 2015’ten beri Ayazağa Yerleşkesinde uyguladığı yağmur hasadı yöntemiyle örnek teşkil ediyor. Üniversitenin belirli yerlerine kurulan yağmur suyu bahçeleri ile zemine uygulanan geçirimili betondan süzülerek doğal yöntemlerle arıtılan ve gölette toplanan yağmur suyu, çevre sulamasında ve kampüsün temizliğinde kullanılıyor.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 169

Eklenme Tarihi : 08.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.