MAKALELER / Biofumigasyon ile Toprağı İyileştirip-Gübre maliyetini Düşürmek






Biofumigasyon ile Toprağı İyileştirip-Gübre maliyetini Düşürmek:

 

1--Adana'nın  Karataş ilçesinde 2 bin dönüm arazide tarımsal üretim yapan Suphi Arıer, yıllar içinde gübre, zirai ilaç gibi maddeler ve aynı tip ürünlerin ekilmesi yüzünden ‘yorgun düşen'toprağın verimini, 'biofümigasyon’ yöntemiyle artırıyor.

 

2--Uygulama ile gübre maliyetinde% 20 azalma hedefleyen Arıer, asıl ürünü ekmeden önce toprağa 'kahverengi hardal' ekimi yapıyor ve belirli bir boya geldikten sonra traktörle sürerek toprağa karıştırıyor. Bu yöntemle bitkinin içindeki gaz toprağa karışarak, 'zararlı' maddelerden arındırıyor.

 

3--Suphi Arıer, 'ters ozmoz' yöntemi ile deniz suyunu, tarlada sulama suyu olarak kullanmayı da planlıyor.

 

4--Tarımda uyguladığı yenilikçi yöntemleri DÜNYA'ya anlatan Suphi Arıer, buğdaydan sert çekirdekli meyvelere kadar geniş bir ürün yelpazesine sahip olduklarını, bölgenin toprak yapısı ve sulama suyu konusunda yaşanan sıkıntıları çözmek için bazı adımlar attıklarını söyledi.

 

5--Kuru tarım ve en az 50 yıldır aynı tip ürünlerin, aynı yöntemlerle ekilmesi nedeniyle 'toprağın yorgun' olduğunu dile getiren Arıer, "Bu yıl ilk kez 50 dönümde bio-fümigasyon yöntemini uygulamaya başladık. Tek bir işlem ile hem yabancı otlar ile hem bitkiye zararlı canlılarla mücadele ediyoruz, ayrıca toprak ıslahı yapıyoruz ve canlı hayvan gübresi faydası sağlıyoruz” dedi.

 

Kaynak:Dünya Gazetesi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 217

Eklenme Tarihi : 08.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.