MAKALELER / Covid 19 Pandeminin Türkiye'ye 1 Yıllık Tıbbi Maliyeti En Az 3.7 Milyar TL Oldu






Covid 19  Pandeminin Türkiye'ye 1 Yıllık Tıbbi Maliyeti En Az 3.7 Milyar TL Oldu:

 

1--Dünya genelindeki pandemiye bağlı tıbbi maliyetin trilyon dolarları bulduğu belirtilirken Türkiye’de bunun maliyetinin ne kadar olduğu bugüne kadar bilinmiyordu. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafın¬dan konuyla ilgili bir çalışma yapıldı.

 

2--ABD menşeli biyofarmasötik şirketi Gilead’ın desteğiyle yürütülen “COVID-19 Tedavisinin Ekonomik Yükü” araştırmasının sonuçları, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak ve Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Simten Malhan tarafından açıklandı.

 

2.1--Açıklamaya göre pandeminin, Türkiye’ye 12 aylık toplam tıbbi maliyeti en az 3,7 milyar TL olarak belirlendi. Bunun devlet sağlık harcaması içindeki payı yüzde 2 olurken SGK sağlık harcaması içindeki payı yüzde 3,8 olarak gerçekleşti. Bu maliyetin içinde (11 aylık veri olarak) ayaktan tedavi edilen 2.224.345 kişi, yatarak tedavi edilense 253.118 kişi var.

 

2.2--Ayaktan tedavide hasta başı ortalama maliyet 405 TL olarak tespit edilirken yatarak tedavi edilenlerde hasta başı maliyet ise 10.004 TL oldu.

 

3--Açıklanan raporda kritik olan bir diğer istatistik ise hastalığın şiddetinin yükseldikçe tedavi maliyetinin de artması oldu. Çünkü ağır hastalıklar ve oksijen tedavileri, maliyetleri en az 2 kat artırıyordu.

 

3.1--Mesela oksijen gereksinimi olmayan hasta maliyeti 8.095 TL iken oksijen tedavisiyle yoğun bakımda kalan hasta maliyeti 30.257 TL’yi buluyordu.

 

4--Maliyetleri artıran diğer hasta/hastalık özellikleri ise şu şekildeydi: PCR+ hastalarda PCR- olanlara kıyasla 1,5 kat daha yüksek maliyetlerle karşılaşıldı.

 

5--65 yaş üstü hastalar, 65 yaş altı hastalara kıyasla 1,17 kat daha yüksek maliyetlere neden oldu.

 

Kaynak:HBT-Batuhan Sarıcan

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 150

Eklenme Tarihi : 08.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.