MAKALELER / Karbondioksit CO2 Çekmek İçin Ekonomik İnovasyonlara İhtiyaç Var- Atmosferdeki






Karbondioksit CO2 Çekmek İçin Ekonomik İnovasyonlara İhtiyaç Var- Atmosferdeki:

 

1--Çimento üretimi insan yapımı malzemelerin üretimi içinde en yüksek C02 saiımmı yapanı. Tüm küresel karbon salınımı-nın %8’i çimento üretiminden kaynaklanıyor.

 

1.1-- Kireç taşından çimento üretimi bir ton çimento karışımı başına bir ton da C02 üretiyor. Çıkan karbon diyoksit gazı da atmosferdekine göre bayağı daha yoğun, dolayısı ile tutulması, yakalanması (carbon capture) daha kolay.

 

1.1.1--Bu işlemin maliyetinin çimentonun satış fiyatına yansıması da kabul edilebilecek düzeyde. Bir torba çimentonun fiyatını yalnızca 0.5 dolar civarında artırıyor. 

 

2--Atmosfere daha önceden yayılmış C02 yi geri almak ise, bu günkü teknolojilerle çok daha pahalı. C02 yi atmosferden ayrıştırıp değişik amaçlarla kullanmanın ya da depolamanın maliyeti 1 ton C02 için 600 doları buluyor.

 

2.1--Bunun nedeni de bu ayrıştırma (karbon yakalama) işleminin çok enerji gerektirmesi. İşte, bilim insanları ve mühendislerin görevi, bu işlemin, güneş ve rüzgar enerjisinde başarıldığı gibi, çok daha ucuza ve yaygın biçimde yapılmasını sağlamak. İşin güçlüğü ve adiliği yepyeni fikirler ve inovasyonlar gerektiriyor.

 

2.2--Bir fikir versin diye, atmosfere halen yayılmış olan 20 milyar ton C02 yi geri alma işlemini, m3 ü 600 dolar yerine 100 dolar harcayarak basarsak bile, 80 yıl boyunca , her yıl, dünyanın toplam milli gelirinin % 2.8 ini harcamamız gerektiğini belirtelim

 

Kaynak:HBT

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 153

Eklenme Tarihi : 08.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.