MAKALELER / Isı Yalıtımı ve Isıtma Tesisatı Bilgileri-1







Isı Yalıtımı ve Isıtma Tesisatı Bilgileri-1:

 

1--Bir yapıda ısı kayıplarının %25'i çatıdan,%35'i dış duvardan, %15'i döşemeden ve %25'lik bir kısmı da kapı ve pencerelerden gerçekleşmektedir.


1.1--Cephe Kaplamada Isı Yalıtımın Önemi:

 

1--Bir binanın cephe maliyetinin toplam bina maliyeti içerisindeki payının %15-%40 arasında olmasına karşın, bina cephesinin bina işletim maliyeti üzerindeki etkisi %40 veya daha fazla olabilmektedir.

 

2--Bu nedenle binalarda önemli enerji tasarrufu Akıllı kabuklarla sağlanabilir. Akıllı kabuk; tıpkı Canlı derisi gibi kendisini ayarlayarak dış koşullara uyum sağlayan  yapılardır.

 

3--Akıllı kabuklar en basit şekliyle doğal havalandırma ve güneş kontrol elemanlarının otomatik hareketiyle binanın havalandırma, klima ve aydınlatma enerjisi yüklerini en aza indirgeyen ve kullanıcı konforunu olabildiğince doğal yollarla sağlayan kabuklardır.

 

2--Konutlara kullanılan enerjinin % 85 i ısıtma,% 15 elektrik enerjisi şeklinde tüketilmektedir.2004 yılında Alman Ekonomi Federal Bakanlığı, enerji tüketiminin % 33'ünün hacim ısıtma, % 5'inin de sıcak su eldesinden kaynaklandığını belirtmiştir

 

3--Türkiye'de enerjinin yaklaşık olarak %92'si sanayi,ulaşım ve konut sektörlerinde tüketilmektedir.

 

4—Yapılan araştırmalara göre sanayide enerji verimi, yakıt kullanımında %52.8, elektrik kullanımında  %79.3 olarak belirlenmiştir.

 

5--Sanayi bir bütün olarak ele alındığında,enerji girdisinin %43.7'si kayıp olmaktadır. Bu sektörün toplam enerji verimi ise %56.3 olmaktadır.

 

6--Konut ve işyerlerini kapsayan sektörlerde enerji girdisinin %  43.4'ü kayıplara gitmektedir.

 

7--Türkiye enerji tüketiminin yaklaşık üçte biri konut sek türünde gerçekleşmektedir.Tüketimin  %85'i ısınma ve sıcak su için harcanmaktadır.

 

8--Sıcak su borularındaki mevcut yalıtım kalınlığı 12cm artırılması durumunda bu kayıplarda %25 civarında bir azalma sağlamak mümkün olabilir.

 

9--Pratik olarak minimum yalıtım kalınlığı,borunun kendi anma çapı kadar olması yada optimum Kalınlık ise  bakır borularda boru çapının % 10 fazlası,çelik borularda ise % 20 fazlası uygun olacaktır.Örneğin DN20 için yalıtım kalınlığı 20 mm vs gibi.

 

10-- YTONG, mineral esaslı ve doğal olarak difüzyona açık bir inşaat malzemesidir. Su buharını ve nemi doğal yoldan dış ortama iletir ve bu sorunlar asla yaşanmaz.

 

11--Sıcak sulu bir ısıtma sisteminin projelendirilmesinde ;Farklı mahallerdeki radyatörler üzerinden olan su dolaşımının projesine uygun olarak gerçekleştirilebilmesi için, sıcak su dağıtım ve toplama hatlarının hidrolik olarak dengelenmesi gerekir.

 

11.1--Bu amaçla, farklı kolonların kolon dengeleme vanaları ile dengelenmesinin yanı sıra, her kolon üzerindeki radyatör vanalarının veya basınç bileziklerinin ön ayarının yapılması gerekmektedir.

 

11.2--Basınç dengelemesi yapılmamış olan merkezi bir sıcak sulu ısıtma sisteminde, dağıtım merkezine yakın olan radyatörlerden olan dolaşım miktarı artarken, uzak radyatörlerden geçen su miktarı hesaplanan değerlerin altına düşmektedir.

 

11.2--Bazı uygulamalarda, sistemde kullanılan termostatik radyatör vanalarının gerekli dengelemeyi kendiliğinden yapacağı varsayılır. Oysa Radyatör kapasitesine bağlı olarak gerekli ön ayarlama işleminin yapılmaması halinde, tüm termostatik vanalar en açık duruma yakın durumda çalışacak ve kolon giriş hattına uzakta kalan kullanıcılar yeterli debiyi temin edemeyeceklerdir.

 

12--Uluslararası Enerji Ajansı ; Türkiye'nin elektrik güç sarfiyatının 1973-1995 yılları arasında her yıl ortalama %9 oranında artan bir talebe maruz kaldığını tesbit etmiştir.

 

13--Türkiye de Güneş Enerjisi Kullanımı:  Güneş toplayıcılarının yıllık toplam üretim miktarının ise 200,000 m 2 seviyesine eriştiği de bu çalışmada belirlenmiştir.

 

13.1--Yine tesis edilen toplam toplayıcı alanının 3.5 milyon m 2 olduğu da tesbit edilmiştir. Bu sektörde 100 ün üzerinde firma 2000 çalışanı ile hizmet vermektedir .Türkiye'de üretilen düz toplayıcıların % 41 'inin 1.82 m2, %23'ünün ise 1.71 m2 olarak imal edildiğini tesbit edilmiştir

 

13.1--2001 yılı istatistiklerine göre evlerde sıcak su ihtiyacının  %10.1'lik kısmı güneş enerjisinden karşılanmıştır. .

 

14--Lejyonella Hastalığının Oluşması:Sürekli yüksek nem ve 20 ila 50 derecelik sıcaklık, lejyonellerin gelişmelerini kolaylaştırabilir.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 473

Eklenme Tarihi : 09.10.2019

Önceki sayfaya geri dön.