MAKALELER / Karbondioksidi Tutmak-Baca Gazındaki CO2 yi Deniz Suyu İle Tutmak






Karbondioksidi Tutmak-Baca Gazındaki CO2 yi Deniz Suyu İle Tutmak:

 

1--Stanford Üniversitesi Carnegie Bilim Enstitüsü’nde Karbon Döngüsü Uzmanı Ken Caldeira, “İnsanlar bunu yapmanın yollarını 15 yıldır arıyorlar. Hem uçuz hem de gerekli miktarda bir ürün yarattıkları fikrine şüpheyle bakıyorum” diyor.

 

1.1--Calera firması, karbonu bir inşaat malzemesine dönüştürerek karbon indirimini ekonomik olarak çekici hale getirebileceklerini öne sürüyor. Bunun karbon vergilerinin veya yardımların olmadığı ülkelerde bile geçerli olacağını iddia ediyor.

 

2--Vinod Khosla, “Bu teknolojiyle kömür enerjisi, güneş ve rüzgârdan daha temiz olabilir. Diğerleri ise en fazla karbon nötr olabilir” diyor. Kendisine ait yatırım şirketi Khosla Ventures, Calera’ya 50 milyon dolar yatırmış. Şirket geçenlerde dünyanın en büyük kömür firması Peabody Energy’nin de 15 milyon dolar yatırım yaptığını açıkladı.

 

 2.1--Calera’nın kurucu Başkanı Brent Constantz, “Durum böyle olunca, gerçekten kârlı bir iş oluyor” diyor.

 

3--Firma karbon dioksiti, kalsiyum, magnezyum ve oksijen içeren deniz suyu ya da tuzlu yeraltı suları ile birleştirdiklerini söylüyor. Ortaya çimento ve çimentoya katılan çakıllı kum yapımında kullanılan kalsiyum karbonat ve magnezyum karbonat çıkıyor.

 

3.1--Dynegy’nin sahibi olduğu dev doğal gaz santrali Moss Landing, baca gazı denilen pis gri bir duman püskürtüyor. Bu dumanın içinde, bir sera gazı olan karbon dioksitten çok miktarda var. Calera, bu dumanı mavi bir bölmeye koyup üzerine okyanustan alınan deniz suyunu püskürtüyor.

 

3.2--Ortaya süt kıvamında bir sıvı çıkıyor. Bu sıvı dev bir süzgece pompalanıyor ve orada diş macunu kıvamında katı bir maddeyi sıvıdan ayırıyor. Baca gazından elde edilen ısıyla ısıtılan hava, daha sonra macunun üzerine püskürtülüyor ve elimize toz kıvamında çimento geçiyor.

 

3.3--Calera ayrıca arta kalan suyun tuzunu ayıklayıp ve satmayı planlıyor.

 

4--Calera’ın aşması gereken bir diğer zorluk, olayın deneysel bir uygulamadan endüstriyel üretime geçmesi.

 

4.1--Amerikan İlerleme Merkezi’nden üst düzey yetkili ve etkili bir çevreci blog olan Climate Progress’in (iklim İlerleme) editörü Joseph Romm, “İnsanlarda enerji sektörünün teknoloji sektörü gibi olduğuna dair bir izlenim var. Bir iPhone geliştiriyorsunuz ve cihazı biranda herkesin elinde buluyorsunuz. Bu sektörde böyle bir şey söz konusu değil. Büyük çapta altyapı geliştirmeniz gerekiyor” diyor.

 

5—Yorum:Termik santrallerin bacalarından çıkan CO2 yi tutmak için anılan teknoljiden yararlanılabilir.Zira termik santrallerin bir kısmı deniz kıyısında kurulmuş durumda.Elde edilen CO2 yi sanayinin kullanımı için teşvik verilebilir.Yada CO2 kamu marifetiyle değerlendirilir.

 

Kaynak:HBT

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 150

Eklenme Tarihi : 08.04.2022

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.