MAKALELER / Emzirme ile Anne Sütü Bebeğin Mikrobiyomunu Sağlıklı Hale Getiriyor






Emzirme ile Anne Sütü Bebeğin Mikrobiyomunu Sağlıklı Hale Getiriyor:

 

 

1--Anne sütü yeni doğanlar için yaşamsal önem taşıyan bir besin kaynağı. Çünkü protein ve sağlıklı yağlardan oluşan bu karışım, bebeğin bağışıklık sistemini güçlendiren, alerjiden koruyan, bağırsak florasını biçimlendiren ve beyin gelişimini tetikleyen uyarı maddeleri, antikor ve bakteriler de içeriyor.

 

2--Bir bebeğin nasıl ve ne kadar süre emzirildiği sağlığı için çok önemlidir. McGilI Üniversitesi’nde Emmanuel Gonzalez ve ekibi, anne sütünün zamanla değişip, değişmediğini inceledi.

 

2.1--Araştırmacıların amacı altı aylık emzirme döneminde sütün içinde hangi bakteri türlerinin bulunduğunu tespit etmek ve işlevlerini öğrenmekti. Endüstri ülkelerindeki annelerin çoğu altı aydan daha az emzirdikleri için araştırmacılar, emzirme sürelerinin daha uzun olduğu Guatemala’dan 75 kadın incelendi.

 

2.2--Analizler sırasında yüksek çözünürlüklü görüntü teknolojisiyle erken emzirme dönemindeki (ilk aylar) ve dördüncü ila altınca aylar arasındaki anne sütü örneklerindeki mikrobiyom karşılaştırıldı. Bakteriler RNA gen dizilimiyle tespit edildi.

 

2.2.1--Sonuca göre anne sütünün bakteriyel ekosistemi şimdiye dek tahmin edilenden çok daha karmaşık çıktı. Araştırmacılar toplamda genetik olarak birbirinden faklı olan 1500 kadar bakteri saptadılar. Bunlardan şimdiye dek sadece 300 tanesi belli bir tür olarak sınıflandırılmıştı. Tüm örneklerde en fazla görülen türler Streptococcus salivarius ve  Novosphingobium clariflavum.

 

2.2.2—Burada dikkat çeken nokta    ise şu: sınıflandırılan bakteriler den 140 tanesi ya erken ya da son emzirme döneminde daha sık görülüyor. Örneğin ilk emzirme aylarında Staphylococ-cus ve Streptococcus türleri daha sık görülürken, son emzirme döneminde daha çok Sphingobium ve Pseudomonas türleri saptandı. Bu çeşitli mikropların çocuk üzerinde farklı etkiler yaptığı sanılıyor.

 

3--Araştırmacılara göre Stapphylococcus türleri bebeklerin bağırsak florasının öncüleri ve bunlar zararlı bakterilerin kolonileşmesini engelliyorlar. Benzer bir durum, doğumdan hemen sonra bebeklerin oral mikrobiyomunda tespit edilen iki Streptococcus türü için de geçerli.

 

3.1--Bugüne kadar anne sütünde bilinmeyen Janthino bakterisi agaridamnosum ise mantar patojenlerine karşı önemli bir savunma olabilir. Pseudomona türleri toprak bakterilerini indirgeyen bakteriler olarak biliniyor. Anne sütündeki bu ve diğer bakterilerin de benzer bir işlevi olduğun düşünüyor araştırmacılar.

 

4--Anne sütü araştırmaları genelde yüksek gelirli ülkelerde gerçekleştiriliyor. Daha iyi sonuç alınabilmesi için anne sütü araştırmalarının küresel ölçekte gerçekleştirilmesi bekleniyor.

 

Kaynak:HBT-Breastfeeding Guatemalan Mothers, Frorıtiersin Microbiology, 12.02.2021.




Makalenin İzlenme Sayısı : 140

Eklenme Tarihi : 08.04.2022

Önceki sayfaya geri dön.