MAKALELER / Ekonomi-Dünya Ekonomisinde Durum Değerlendirmesi-01.2022





Ekonomi-Dünya Ekonomisinde Durum Değerlendirmesi-01.2022:

1--Dünya, sermaye piyasalarından çökecek.’ Bu sözler bir döneme damga vuran ve borsa' denilince akla gelen ilk isimlerden Nasrullah Ayan’a ait.

1.1--Dünya artık 1.3 katrilyon dolarlık türev ürünleri kaldıracak boyutu geçmiştir.

2--2008 krizinde 800 trilyon dolar olan türev ürünler yüzünden dünya krize girdi ve toplam 80 trilyonluk yani % 10’luk bir kayıpla dünya bitme noktasına geldi.

2.1--Bugün bu rakam 1.3 katrilyon dolara ulaştı.. Yani dünyanın 15 yıllık GSMH’sını yemiş durumdayız. Bu sistem devam edemez.”

3--Ayan, “Önümüzdeki 5 yılda yeni paralar mı oluşur, yenibir dünya mı oluşur, ya da bunlardan önce bir dünya savaşı ile olay biraz daha mı netleşir göreceğiz.

3.1--Ama her halükarda sermaye piyasalarının bu durumu dünyayı çöküşe götürmektedir” öngörülerinde bulunuyor.

4—Yorum:

1—2008 krizinden sonra FED tarafından piyasaya basılan ve belirli bir kısmı piyasaya karışan karşılıksız para sisteme-dünya ekonomisine ek debi olarak girdi.

1--dünya ekonomisi Artan yüklerde tıpkı pompa gibi yavaşlamakta.

2--Yine artan debiye bağlı olarak paranın(artan debi akıştaki su gibi düşünülürse basınç kaybı artacaktır) değer kaybı-enflasyon artacaktır.

3--Basınç kaybına bağlı olarak gelişmekte olana piyasalar paraya ulaşamacak ve beslenemeyecektir.

3.1--Yine aynı zamanda akış yarı türbülansa doğru kaymaya başlayabilir.

4—Muhtemelen ekonomi yönetimleri bu fazla basılan parayı geri çekmek zorunda kalabileceklerdir.Yapılması gereken idaelde olan dolaşımdaki paranın ,80 trilyon olan-dünyada ekonomik olarak yapılan işlerin karşılığı olan paraya eşit olana değin azaltılması olabilir mi.Türev piyasalar reel ekonomik hasılanın ancak % 15-20 olabilir diyebilir miyiz.

5—Bu arada dolarda sanal dolara geçme çabaları var.Sanal paralarda ekonomik akışkanın vizkozitesi artacağı için ekonomik akışın reynolds sayısı düşeceği bu durumda akışın istenilen laminar akışa yaklaşacağı vede aynı zamanda düşen reynolds sayısına bağlı olarak basınç kaybının-paranın değer kaybı-enflasyonunda artacağı düşünülebilir.

Kaynak: Finans Günlüğü-Jülide Yiğîttürk Gürdamar- Dunya.Com

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 162

Eklenme Tarihi : 21.03.2022

Önceki sayfaya geri dön.