MAKALELER / Isı Pompası Sistemlerinin Ekonomik Analizi- Farklı Kaynaklı





Isı Pompası Sistemlerinin Ekonomik Analizi- Farklı Kaynaklı:

 

1—Yapılan çalışmada bir ısı pompası sisteminin su hava,su-su,hava-hava ve hava-su olmak üzere dört farklı çalışma şekli için,ısıtma tesir katsayısının Buharlaştırıcı kaynak akışkan sıcaklığının artışına bağlı değişimi incelenmiştir.

 

1.1—Dört çalışma şekli içinde en yüksek ısıtma tesir katsayısının(COP)elde Edildiği kompresör gücüne göre ısı pompası sisteminin yıllık elektrik maliyeti hesaplanmıştır.

 

1.2—Isı pompası sisteminin bir elektrikli ısıtıcıya göre uygulanabilirliğini incelemek amacıyla ekonomik analiz yapılmıştır.Yapılan ekonomik analizde“ Geri Ödeme Süresi Metodu”ve“Net Bugünkü Değer Metodu”kullanılmıştır.

 

1.3—Yapılan hesaplamalara göre en yüksek yıllık elektrik maliyeti havadan suya ısı pompası sisteminde,en Düşük yıllık elektrik maliyeti ise sudan havaya ısı pompası sisteminde elde edilmiştir.

 

1.4—Isı pompası sisteminin dört farklı çalışma şekli içinde elektrik tüketiminin,Elektrikli ısıtıcıya göre en az 3kat daha az olduğu saptanmıştır.

 

1.5—Elde edilen sonuçlara göre en avantajlı sistemin,geri ödeme süresi en kısa olan su-hava çalışma şekline sahip ısı pompası sistemi olduğu belirlenmiştir.

 

Kaynak: Tesisat Mühendisliği - Sayı 148 - Temmuz/Ağustos 2015--Farklı Kaynaklı Isı Pompası Sistemlerinin Ekonomik Analizi-- Ayşegül ÇOKGEZ KUŞ-Kemal ÇOMAKLI




Makalenin İzlenme Sayısı : 161

Eklenme Tarihi : 21.03.2022

Önceki sayfaya geri dön.