MAKALELER / Isıtma ve Soğutma Sistemlerinde Yenilenebilir Enerji Uygulamaları





Isıtma ve Soğutma Sistemlerinde Yenilenebilir Enerji Uygulamaları:

 

1—Kaynak çalışmada , Birkaç konuttan oluşan örnek bir sitenin ısıtma ve soğutma ihtiyacını karşılamak için, yenilebilir enerji sistemlerinden oluşan üç farklı sistemin hesaplamaları yapılmıştır.

 

1.1--Öncelikle güneş enerjisi destekli toprak kaynaklı ısı pompası (SAGSHP) sistemi tasarlanmıştır.

 

1.2--İkinci olarak, güneş enerjisi destekli soğutma sistemleri incelenmiş ve güneş enerjisi destekli absorpsiyonlu soğutma sistemi (SA-AC) tasarlanmıştır.

 

1.3--Son olarak aynı sitenin, ısıtmasının bir kazanla, soğutmasının ise hava soğutmalı bir su soğutma grubu ile yapıldığı zamanki yatırım ve işletme maliyetleri hesaplanmıştır.

 

1.4--Böylelikle, bu üç farklı ısıtma soğutma uygulamasının, hem işletme hem de yatırım maliyetleri karşılaştırılmıştır.

 

2—Sonuçta Yatırım maliyetlerinin her iki yenilenebilir enerji uygulaması için arttığı ve birbirine yakın olduğu gözlemlenmiştir.Klasik sistem en düşüğüdür(%50).

 

2.1--İşletme maliyetleri ısıtma için her iki uygulamada da azalırken, soğutma için en uygun sistemin günümüz koşullarında SAGSHP olduğu görülmüştür.

 

2.2--Toplam işletme maliyetinde güneş enerjisi destekli absorpsiyonlu soğutma sistemi (SA-AC)  , güneş enerjisi destekli toprak kaynaklı ısı pompası (SAGSHP) na göre yaklaşık %50 daha yüksektir.

 

2.4--Klasik sistem işletme maliyeti güneş enerjisi destekli toprak kaynaklı ısı pompası (SAGSHP) na göre yaklaşık %95 daha yüksektir

 

2.4.1--Klasik sistem yatırım maliyeti güneş enerjisi destekli toprak kaynaklı ısı pompası (SAGSHP) na göre yaklaşık %220 daha düşüktür.


2.5--Klasik sistem işletme maliyeti güneş enerjisi destekli absorpsiyonlu soğutma sistemi (SA-AC)  na göre yaklaşık %80 daha yüksektir

 

2.5.1--Klasik sistem yatırım maliyeti güneş enerjisi destekli absorpsiyonlu soğutma sistemi (SA-AC)  na göre yaklaşık %220 daha düşüktür.

 

Kaynak:Tesisat Mühendisliği - Sayı 155 - Eylül/Ekim 2016 -Isıtma ve Soğutma Sistemlerinde Yenilenebilir Enerji Uygulamaları--Serkan ERDEM-Dr.Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Fakültesi-Makina Mühendisliği Bölümü-İstanbul--Cenk ONAN-Dr.-Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Fakültesi-Makina Mühendisliği Bölümü-İstanbul--Derya B. ÖZKAN-Doç. Dr.Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Fakültesi-Makina Mühendisliği Bölümü İstanbul




Makalenin İzlenme Sayısı : 150

Eklenme Tarihi : 21.03.2022

Önceki sayfaya geri dön.