MAKALELER / Kereste Kurutmada Enerji Verimliliği Nasıl Sağlanır






Kereste Kurutmada Enerji Verimliliği Nasıl Sağlanır:

 

1— Kantay'a göre, klasik kurutmada fırının ısıtılması için %10–25 elektrik ve % 75–90 ısıl enerjisi kullanılmaktadır.

 

1.1--Güneş enerjisinin kereste kurutmada etkin olarak kullanılabilmesi için, güneşlenme süresi ve güneş radyasyonu en önemli kriterler olarak ön plana çıkmaktadır.

 

1.2--Türkiye'de güneşlenme süreleri en fazla yaz aylarında olduğu için, çalışmanın bu aylarda yapılmasına karar verilmiştir.

 

2--Kaynak  çalışmada masif ahşabın kurutulması için ısı kaynağı olarak güneş enerjisini kullanan bir kurutma fırını tercih edilmiştir.

 

2.1--Bu yöntemde farklı kalınlıklardaki Kızılçam keresteleri istenen sonuç rutubetine, diğer yöntemlere oranla ortalama %50 enerji tasarrufuyla kurutulmuşlardır.

 

2.2—Çalışmada,  Teknik kurutmanın gerçekleştirildiği kurutma fırınının 40 m3 iç hacmi bulunmaktadır ve 40 m2 yüzey alanı bulunan güneş kolektörüne sahiptir.

 

2.2.1--kolektörden sağlanan sıcak hava fan yardımıyla fırın içerisinde dolaştırılmaktadır. Sabit durumda olan güneş panelinin gün ışığından en iyi verimi alabilmesi için, güneye bakar durumda ve yüzeye 45°'lik bir açı ile yerleştirilmiştir.

 

2.2.2--Bu panel 20 ayrı odacıktan meydan gelmektedir. Giriş kısmından alınan hava uygun yönlendirmeler sayesinde bütün odacıklardan dolaşmaktadır ve kurutma fırınının içerisine gönderilmektedir.

 

2.3--Sonuç olarak bu alanda kullanılan diğer enerji türleriyle karşılaştırıldığında , temiz bir enerji türü olan güneş enerjisi ile düşük maliyetli ve kaliteli bir kurutma yapılabildiği görülmüştür.

 

2.4-- Yapılan bu çalışma enerji tüketimi açısından incelendiğinde, güneş enerjili kurutma fırınının klasik kurutmaya göre %30-70 oranında tasarruf sağladığı saptanmıştır.

 

Kaynak: Kereste Kurutmada Enerji Verimliliği -Güneş Enerjisi İle Kızılçam (Pinus brutia) Kerestesi Kurutma Örneği-1Hızır Volkan GÖRGÜN, 2Hasan KORKMAZ ve 1Öner ÜNSAL-1Orman Fakültesi, Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü, İstanbul Üniversitesi, 34473, İstanbul, Türkiye 2Orman Endüstri Mühendisi




Makalenin İzlenme Sayısı : 155

Eklenme Tarihi : 21.03.2022

Önceki sayfaya geri dön.